کرمانشاه

«مافیای آینده فروشی» در بازار رمز ارزها هستند/ قماربازهای دیروز، صراف رمز ارز شده‌اند

خبرگزاری فارس-کرمانشاه-فاطمه خورشیدی‌نیا: مسئله رمز ارزها از چند سال پیش بحث داغ محافل اقتصادی و سیاست‌گذاران حوزه اقتصاد سیاسی بوده است. اینکه آیا از این ظرفیت می‌توان برای بهبود شرایط اقتصاد استفاده کرد، به خصوص در شرایط تحریمی ایران یا خیر، آیا چشم انداز این بازار مثبت است و می‌توان آن را آینده بازار مالی دانست؟ تهدیدات این فضا چیست؟ 

موضوعاتی که هنوز هم محل بحث، گفت‌وگو و مجادله بین افراد مختلف است. خواسته یا ناخواسته امروز بخشی از سرمایه حقیقی مردم ایران در این بازار وجود دارد و به دلیل تبلیغات وسیع صورت گرفته، سیر ورود سرمایه حقیقی به این بازار رو به افزایش است. از این رو و برای بررسی این بازار و البته شناسایی فرصت‌ها و تهدیدات به سراغ یکی از کارشناسان این حوزه در استان کرمانشاه رفته‌ایم. 

«عزیزی» یکی از فعالین بازار سرمایه است و در حوزه بازار رمز ارزها نیز فعالیت می‌کند، اما تمرکز اصلی او در حوزه آموزش و شناسایی آفت‌ها، تهدیدات و مشکلات آن است. کلیدواژه اصلی او در طول مصاحبه یک کلمه بود؛ «مافیا آینده فروشی». وی معتقد است که در شرایط اقتصادی کنونی ایران، بسیاری از کلاهبرداران با ایجاد یک فضای آرمانی، مردم را به سمت سرمایه گذاری‌ها کلان و یک شبه می‌دهند، سرابی که فقط پولدار شدن «مافیای آینده فروشی» را در پی خواهد داشت.

فارس: رمز ارزها امروز یکی از دغدغه‌های جدی مردم است، اساساً پیدایش آن به چه زمانی برمی‌گردد، لطفاً کمی این بازار را تشریح کنید؟

عزیزی: در بحران اقتصاد جهانی سال ۲۰۰۸ موضوع رمز ارزها مطرح شده در آن زمان «وایت پیپر» آن توسط یک شخص یا سازمانی با هویت ناشناس «ساتوشی ناکاموتو» نوشته شد و برای تعدادی از دانشمندانی که در حوزه رمزنگاری  فعالیت می‌کردند ارسال شد، اولین قیمتی که بیتکوین داشته است حدود ۳ دهم سنت بوده که بسیار پایین و نزدیک صفر  بوده است اما در حال حاضر قیمت بیتکوین حدود ۵۶ هزار دلار آمریکا یعنی یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان ایران است.

فارس: این بازار چطور شکل و توسعه پیدا کرد؟

عزیزی: بعد از بحران جهانی اقتصاد لزوم جایگزینی برای ارز فیات بیش از پیش احساس شد و خیلی از مردم جهان به دنبال جایگزین ارزهای دولتی به علت وجود تورم و کنترلی مستقیم دولت ها، بودند؛ چون بیتکوین غیرمتمرکز بود و توسط یک شخص یا سازمان دولتی خاصی کنترل نمی‌شد و خیلی از مشکلات ارز فیات را نداشت به نوعی یک جایگزین خوب برای ارز فیات محسوب می‌شد، بعد از بیتکوین ارز های دیجیتال دیگری وارد بازار شدند همچنین صرافی‌ها شکل گرفتند و حجم نقدینگی در این بازار افزایش پیدا کرد و اکنون شاهد به تکامل رسیدن تدریجی این بازار هستیم.

فارس: وضعیت اعتبار بین‌المللی آن چگونه است؟ 

عزیزی: در برخی از کشورها قوانینی برای برای پذیرش یا ممنوعیت این بازار تصویب شده است و اما تنها کشوری که تا بدین لحظه بیتکوین را به عنوان ارز رسمی تصویب کرده است کشور کوچک السالوادور است که تاکنون توانسته دستگاه‌های خودپرداز بیتکوین را نصب کند و استخراج بیتکوین را با استفاده از انرژی زمین گرمایی و انرژی طبیعی انجام می‌دهد.

 

فارس: وضعیت این بازار در ایران چگونه است ؟ حجم معاملات آن چقدر است؟

عزیزی: مجموع حجم مبادلات رمز ارزها در صرافی ها و بازار غیررسمی ایران چیزی حدود ۳۰۰ الی ۵۰۰ میلیون دلار است که رقم بالایی است؛ حدود ۸۰ درصد افرادی که وارد این بازار شدند کمتر از یک سال است که در این حوزه فعالیت می‌کنند. توجه به نرخ تورم و افزایش قیمت دلار در ایران و همچنین رکود دیگر بازارها عامل اصلی این فعالیت‌ها بوده است که مردم ایران بیش از گذشته به این بازار علاقه نشان می دهند.

فارس: فعالیت در این بازار قانونی است؟ آیا چالش های تحریمی دارد؟

عزیزی: در حوزه استخراج بله؛ دو سال پیش این امر قانونی شده و مجوزهای نیز صادر شده است اما نقدهایی جدی به شیوه مجوز از سوی وزارت صمت و نیرو وارد شده است که مجوزها به مزرعه‌های بزرگ داده می‌شود و همین امر باعث شده است حجم قابل توجهی از ماینرها به صورت زیرزمینی و غیرمجاز مشغول به کار شوند، چرا که مجوز به افراد و ماینرهای کوچک داده نمی‌شود، یا بسیار سخت امکان پذیر می‌شود همین موضوع باعث شده که شرکت‌هایی به نام استخراج (ابری) به وجود بیایند که تعدادی از آنها در حال کلاهبرداری از مردم هستند، بدین صورت که مردم ماینرهای خرد خود را در حجم پایین به این شرکت‌ها ارائه می‌کنند

البته بسیاری از این شرکت‌ها مسدود و از فعالیت آنان جلوگیری شد، اما فضای به درستی مدیریت نشده و نقصان‌هایی داریم.

 

 

 

در حوزه مبادلات هنوز قانون خاصی وجود ندارد و چالش‌های تحریمی در حوزه  استیبل‌کوین‌ها و صرافی‌های خارجی وجود دارند که اخیرا شرکتی به نام سایفرتریس هم به این موضوع ورود پیدا کرده است و می‌تواند برای مردم ایران چالش جدی به وجود آورد البته میتوان آن را مدیریت کرد

فارس: به صورت کلی آیا می‌توان از ظرفیت رمز ارزها در داخل کشور استفاده کرد؟

عزیزی: قطعاً می‌توان از فضای رمز ارزها در کشور استفاده کرد و برای دور زدن تحریم‌ها به نوعی از این چالش عبور کرد. دور زدن تحریم‌ها را می توان به گونه‌ای در مقیاس کوچک همانند استفاده از بازارچه‌های مرزی به خصوص بازارچه مرزی کرمانشاه نام برد که در آن تجار و بازرگانان برای مبادلات خودشان از رمز ارزهایی که ظرفیت کافی دارند استفاده کنند اما در مقیاس ملی هم از ظرفیت بانک مرکزی که در حال ساخت رمز ارز ملی است استفاده خواهد شد.

 

فارس: رویا فروشی در حوزه رمز ارزها چگونه به سرمایه های مردم آسیب می‌رساند؟ 

عزیزی: چند سالی است که افرادی با فروش رویا به مردم در حال آسیب زدن به وقت و سرمایه مردم هستند البته این امر مختص به بازار ارز دیجیتال نمی‌باشد. از دو سال پیش افراد کم تجربه که سواد کافی هم ندارند در این حوزه حضور پیدا کردند و شروع به فروش پکیج‌های کپی شده یا دوره‌های بی‌محتوایی که اکثراً دوره‌های رایگان هستند و در اینترنت قابل دسترسی است، اقدام به  فروش رویا به مردم می‌کنند. در واقع این افراد از هیجان تورمی وجود در جامعه استفاده کرده و با به نمایش گذاشتن خانه‌های لاکچری و ماشین‌های مدل بالا مردم را مرعوب خواسته‌های خودشان می‌کنند و این یک زنگ خطر و هشدار جدی برای مردم و مسئولین کشور است که باید به آن توجه ویژه کنند.

فارس: نحوه سوء استفاده شرکت‌های پانزی از فضای رمز ارزها چگونه است؟ 

عزیزی: فضای رمز ارزها یک فضای بسیار پول‌ساز برای یک عده و بسیار هم زیان‌ده برای دیگران است در این بین شرکت‌هایی همچون شرکت های پانزی با تبلیغات گسترده خود و تشویق مردم به زیرمجموعه گیری اقدام به کلاهبرداری نموده اند که نیروهای اطلاعاتی کشورمان در چند ماه گذشته توانسته‌اند سرشاخه‌های چند شرکت که بسیار فعال بودند را دستگیر کنند.

فارس: در صورت عدم آگاهی بخشی به جامعه چه خطراتی پیشروی مردم است؟

عزیزی: می بایست جامعه را نسبت به این گونه فعالیت‌های اقتصادی هوشیار ساخت، مردم نباید فریب وعده وعیدها و سودهای تضمینی این شرکت‌ها را بخورند به مردم توصیه می‌کنیم که به لیست هشدار انجمن بلاکچین ایران توجه ویژه‌ای کنند زیرا مالباخته شدن مردم در مقیاس شدیدتر از بورس اتفاق خواهد افتاد؛ هر شرکتی که وعده سود تضمینی را به مردم دهد قطعاً کلاهبردار است.

فارس: چرا سرشاخه مافیای آموزشی در حوزه کریپتو در کشور ترکیه هستند؟

عزیزی: تعداد قابل توجهی از کسانی‌ که در این حوزه به مردم رویا فروشی میکنند به تازگی در ترکیه ساکن شده اند زیرا پرونده های شکایت از این افراد بسیار زیاد شده و با این کار به دنبال قانون گریزی هستند.
 یک سری از ایرانیان هم که در حوزه قمار فعالیت می‌کردند در خارج از کشور و کشور ترکیه مستقرند، در واقع مامن این‌ها ترکیه شده است. بعد از اینکه توسط نهادهای امنیتی بخش قابل توجهی از فعالین شبکه فساد و قمار در ترکیه متلاشی شد و اینها سرمایه خودشان را از دست دادند در حال ورود به بازار رمز ارزها هستند، پیش‌بینی می‌شود با راه اندازی صرافی‌های رمز ارزی در خارج از ایران دست به اقدامات شبیه اقدامات قبلی بزنند که این نیازمند توجه ویژه مردم و مسئولین است.

انتهای پیام/ح


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا