اصفهان

علت شکاف در خیابان بزرگمهر اصفهان/ رفع اتهام از فرونشست زمین

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، استان اصفهان یکی از استان‌های بحرانی در مسأله فرونشست زمین است، برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی و همزمان شدن با خشکسالی سبب تشدید شرایط فرونشست شده است، فرونشست زمین یکی از آثار خشکسالی در پهنه استان اصفهان است.

در چند ماه گذشته کلیپ‌های بسیاری از مناطق مختلف استان از وضعیت بحرانی فرونشست منتشر شده است؛ اما در آخرین کلیپی در فضای مجازی در چند روز گذشته در اصفهان منتشر شد یکی از شهروندان از ایجاد ترک در خیابان بزرگمهر، مقابل بیمارستان صدوقی اصفهان خبر می‌دهد، در این کلیپ این شهروند نشان می‌دهد که این شکاف به دو سمت خیابان رفته است؛ با انتشار این کلیپ انگشت اتهام به سمت فرونشست زمین نشانه رفت؛ اما علت این شکاف چه بود؟

به خاطر شرایط سردی هوا درزهای انبساطی پل ایجاد می‌شود

منصور شیشه‌فروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به شکاف مقابل بیمارستان صدوقی اظهار داشت: گزارشی از ایجاد شکاف در خیابان بزرگمهر مقابل بیمارستان صدوقی واصل شد، بلافاصله کارشناسان تیم فنی عمران مناطق ۳ و ۴ شهرداری موضوع را بررسی کردند.

وی با بیان اینکه در چند مقطع شکاف‌هایی در خیابان ایجاد شده بود، گفت: پس از بررسی کارشناسان عمران شهری، اعلام شد به خاطر درزهای انبساطی پل است و در سال‌های گذشته هم این اتفاق افتاده است.

شیشه‌فروش بیان کرد: به خاطر شرایط سردی هوا درزهای انبساطی پل ایجاد می‌شود، کارشناسی فنی و مهندسی انجام شده و مقرر شد در اسرع وقت رفع خطر شود.

شیشه‌فروش با تأکید بر اینکه این شکاف‌ها به فرونشست زمین ارتباط ندارد، تصریح کرد: بتن مانند دیگر مصالح ساختمانی با تغییرات موجود در رطوبت و درجه حرات، انقباض و انبساط می‌شود و با توجه به بار وارده و شرایط نگهداری، تغییر شکل می‌دهد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان ادامه داد: زمانی که تمهیداتی برای این حرکات در طراحی و اجرا فراهم نشود، آنگاه ترک‌ها ایجاد می‌شود.

درز انبساط پل یکی از روش‌های مقابله با عوامل طبیعی است

درزهای انبساط در اکثر پل‌ها برای جلوگیری از ایجاد تنش‌های بیش ‌از حد و خرابی‌های ناشی از انبساط و انقباض پل بر اثر تغییرات دمای محیط پیرامون و عوامل طبیعی نظیر باد در درزهای تعبیه شده پل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، در واقع درز انبساط پل یکی از روش‌های مقابله با عوامل طبیعی همچون نوسانات دمایی و باد است.

تعداد و فواصل درز انبساط در یک پل یا سازه خاص بستگی به عوامل گوناگونی دارد که از جمله این عوامل می‌توان به نوع سازه پل، تیپ زمین، مصالح مصرفی و شرایط جوی محل احداث اشاره کرد؛ شکل هندسی سازه در تعداد بکارگیری درز انبساط پل بسیار تأثیرگذار است؛ بست‌ها و لاستیک‌های درز انبساط پل عامل تعیین‌کننده‌ای برای میزان کارایی درز انبساط است؛ این بست‌ها یا لاستیک‌ها باعث پیوستگی و جلوگیری از انقطاع سازه پل می‌شوند.

به علت تردد وسایل نقلیه و اصطکاک ایجاد شده با پل، استفاده از درز انبساط موجب افزایش طول عمر سازه و همچنین افزایش مقاومت لرزه‌ای سازه پل نیز خواهد شد. درز انبساط فاکتور مهمی در عملکرد صحیح پل به شمار می‌رود، به طوری که عدم عملکرد صحیح درزهای انبساط، باعث ایجاد مشکلات فراوانی از قبیل افزایش هزینه نگهداری، ایجاد ترک می‌شود.

 

 

ترک عرضی مقابل بیمارستان صدوقی ارتباطی با موضوع فرونشست ندارد

مسعود توکلی‌پور، مدیر نگهداری و تعمیرات ابنیه فنی شهری شهرداری اصفهان در خصوص ترک عرضی مقابل بیمارستان صدوقی گفت: ترک مطرح شده جزء درزهای انبساطی تونل زیرگذر شهید آقاخانی است و به هیچ عنوان بحث فرونشست یا مشکل سازه‌ای وجود ندارد و مردم هیچ نگرانی نداشته باشند.

وی ادامه داد: تعدادی از این درزها با مرور زمان عملکرد ۱۰۰ درصدی خود را از دست داده و نیاز به تعمیر دارد که طرح و برآورد آن تهیه شده و در مرحله انتخاب پیمانکار توسط منطقه است، ترک مطرح شده یکی از این درزهای انبساطی است که به واسطه شرایط هوایی در حداکثر عرض خود قرار گرفته و جزء لیست درزهای تعمیری است که در اسرع زمان اصلاح خواهد شد.

توکلی‌پور افزود: تونل و زیرگذر شهید آقاخانی به طول ۷۰۰  متر دارای ۲۱ عدد درز انبساطی در عرض تونل است که این درز ۲ طرف خیابان و رفیوژ وسط را در بر می‌گیرد، این درزهای انبساطی در زمستان به حداکثر فاصله می‌رسد و در تابستان به حداقل عرض درز تقلیل می‌یابد.

 

درز انبساط پل‌ها در معرض بارهای ناشی از ترافیک خودروها است

به گزارش فارس، درزهای انبساط در پل‌های بتنی در مکان‌هایی که رطوبت زیادی وجود دارد مقاوم بوده و باید قابلیت تحمل ناشی از انجماد آب و ذوب شدن آن و نیز شرایط سخت محیطی ناشی از بارش برف و برودت هوا در مناطق سردسیر و نیز دماهای بالا در مناطق گرمسیر را داشته باشد.

درز انبساط پل‌ها به ‌صورت مستقیم در معرض بارهای ناشی از ترافیک خودروها و چرخ‌های وسایل نقلیه هستند؛ از این ‌رو مصالح مورد استفاده در درز انبساط پل باید در مقابل فرسایش و خستگی ناشی از بارهای دینامیکی، مقاومت خوبی از خود نشان دهد.

آب‌‌بند بودن مصالح مورد استفاده در درز انبساط می‌تواند رو و زیر سازه پل را در مقابل خوردگی حفظ کند. به طور کلی دلیل اصلی طراحی و اجرای درز انبساط بر روی پل را می‌توان برای مقابله با آسیب دیدن دال و عرشه پل، تکیه‌گاه‌ها، کوله و پایه‌ها و نیز آب‌بندی عرشه پل دانست.

انتهای پیام/۶۳۱۰۱/م/


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا