سرعت داوری ایران از سرعت تیم استقلال کمتر است
سرعت داوری ایران از سرعت تیم استقلال کمتر است
جلال چراغپور، مدرس فوتبال کشورمان در گفتوگوی تفصیلی، درباره دلایل ناکامی تیم استقلال در جام حذفی از جمله موضوع داوری که امروز بیش از هر چیز مدنظر سرمربی این تیم است، همچنین تمهیدات مورد نیاز کادر فنی استقلال برای کسب عنوان قهرمانی در بیست و یکمین دوره مسابقات لیگ برتر اظهاراتی را مطرح کرد.
عملکرد تیمها در سه فاز قابل بررسی است
جلال چراغپور درباره بررسی عملکرد تیم استقلال در فصل جاری اظهار داشت: آنچه در تیمهای فوتبال اصطلاحا به آن آنالیز گفته میشود در واقع آنالیز نیست، بلکه بررسی عملکرد است. برای بررسی عملکرد صد درصد یک تیم، باید این موضوع را به سه بخش مساوی ۳۳ و ۳ دهم درصد تقسیم کرد. ۳۳.۳ درصد عملکرد بررسی عملکرد تیمها در فاز دفاعی است، ۳۳.۳ دهم درصد بررسی این عملکرد به بررسی فاز حمله مربوط میشود و در نتیجه یک ۳۳.۳ درصد باقی میماند که آن هم به عوامل انسانی بستگی دارد. عوامل انسانی مانند داور و تصمیمات داوریها که در مجموع هم کمک داور و هم داور وسط را شامل میشود. همچنین اشتباهات فردی بازیکنان. برای مثال در دیدار نیمه نهایی جام حذفی بین تیم خلیج و آلومینیوم، اگر دفاع وسط تیم خلیج گل به خودی نمیزد، پای مهاجم اراکی هرگز به توپ نمیرسید. وقتی برد اراک را ارزشیابی میکنند در بررسی عملکرد و در فاز حمله به این تیم امتیازی نمیدهند، بلکه این را به حساب همان ۳۳.۳ دهم درصد اشتباه روی عوامل انسانی میگذارند. مانند گل به خودیها.
استقلال در فاز دفاع عالی کار کرده است
مدرس فوتبال کشورمان در تحلیل توانایی استقلال در دو فاز دفاعی و هجومیتصریح کرد: در میانه راه برای تیم استقلال در وضعیت ۳۳.۳ دهم درصدی فاز دفاعی مشکلاتی به وجود آمد و دو تن از بهترین مدافعان وسطش را از این تیم گرفتند. اما با ترفندها و ترکیباتی که ایجاد کردند از یک دفاع راست و یکهافبک وسط(دانشگر و چشمی) یک ترکیب دفاعی درست کردند و آنها هم جواب دادند و با یکدیگر هماهنگ شدند و آن حفره را پوشش دادند. در بررسی وضعیت خط دفاعی استقلال میتوان گفت این تیم در پوشش این خط موفق عمل کرد. از مجیدی گرفته تا نفرات دیگر که به کمک این خط آمدند مجموعاً این حفره را به خوبی پوشش دادند و نرفتند پشت این موضوع پنهان شوند که اگر ما گل خوردیم به خاطر غیبت سیاوش یزدانی و محمدحسین مرادمند بوده است. مدافعانی که یکی از آنها به تیم ملی دعوت میشد و دیگری هم کاندیدای دعوت به تیم ملی بود. بنابراین ما در این ۳۳.۳ درصد به استقلال نمره قبولی میدهیم.
یامگا بهترین مهاجم حال حاضر لیگ ایران است
استقلال در ۳۳.۳ درصد فاز حمله در این فصل توانست سه مهره خوب خارجی از بازار بینالمللی فوتبال جذب کند. به ویژه یامگا که در ترکیب خط حمله مدرن استقلال، کنار دیگر مهاجم خارجی این تیم بازیهای خوبی را به نمایش گذاشته اند. این بازیکن(یامگا) هم گل میزند و هم پاس گل میدهد. یامگا واقعاً یک کلاس جلوتر از مهاجمان حال حاضر فوتبال ما بازی میکند. وقتی مهاجمان خوب ایرانی از لیگ ما خارج میشوند با وجود چنین نفراتی این حفره پر میشود. او از بهترین مهاجمان امروز در لیگ برتر ایران بهتر کار میکند و به توپ ضربه میزند. این بازیکن چندین خاصیت مهم دارد. او به راحتی پاس میدهد و تربیت شده برای اینکه اگر موقعیت پاس او از موقعیت ضربه شخصی، ۲ درصد هم بیشتر باشد این بازیکن آن دو درصد را ترجیح می دهد.
استقلال در فاز هجومیهم عالی است
این کارشناس فوتبالی در ادامه بحث بررسی فاز هجومیاستقلال گفت: همچنین استقلال در پشت سر یامگا و ژستد، از چند مهره داخلی مثل مهدی پور و حسین زاده هم استفاده کرده که آنها هم در این زمینه به خوبی به خط حمله کمک میکنند و روز به روز بهتر شده اند و به تیم ملی هم رفتند و بازی هم کردند. در نتیجه ما ۳۳.۳ درصد فاز هجومیاستقلال را هم میتوانیم بابهترین نمره قبولی پشت سر بگذاریم. گرچه ۳۳.۳ درصد تیم فولاد هم خیلی خوب است. با اینکه استقلال دو تن از مهرههای اصلی این پست خودش یعنی قائدی و دیاباته را هم از دست داد ولی به خوبی توانست این نقطه از تیمش را ترمیم کند.
داوری در ایران بسیار سطحی است
اما چرا میگوییم در ۳۳.۳ درصد عوامل انسانی که بیشتر به بحث داوران ربط دارد تیم استقلال ضرر کرده است. اگر باور کنیم که در داوریها، همان اتفاقاتی را که برای همه تیمها رخ میدهد برای استقلال هم انجام دادهاند، به طور کلی داوری و مِتُد(سبک) داوری ایران و کلاس داوری ما دچار حفره عمیقی شده که میتوان به آن پرداخت. میتوان مثالهای زیادی را بر این داوری بسیار سطحی آورد. اینکه داوری بسیار سلیقهای برگزار میشود. چونکه آنها به جای داوری، درآوردنِ بازی برایشان مهم است. متاسفانه داوران کمترین توجهی به زیبایی و محتوای فوتبال ندارند و بی جهت خیلی زیاد سوت میزنند.
بازیکنان سر داوران کلاه میگذارند
چراغپور در ادامه بحث ایرادهای داوری در ایران توضیح داد: اگر من این حرف را میزنم امیدوارم ناراحت نشوند اما بازیکنان به شدت سر داوران کلاه میگذارند. در جریان بازی، بازیکنان به شدت کارهایی میکنند که داوران خطا بگیرند، در واقع آنها از داوران خطا میگیرند. مشخص است که بین بازیکنان هم این موضوع جاافتاده که میتوان به راحتی از داوران خطا گرفت.
این مدل داوری مانع رشد فوتبال میشود
کارشناس فوتبال کشورمان تأکید کرد: داوران ما، هم به سرعت سوت میزنند، هم آوانتاژ نمیدهند، هم بازی را ادامه نمیدهند، هم توپ و بازی را از جریان میاندازند و این سبک داوری اصلاً به نفع کلی روند رشد فوتبال هیچ کشوری نیست. چون وقفه افتادن در جریان بازی خود به خود به فوتبال ضربه میزند در نتیجه لازم است یک تجدید نظر کلی در بحث داوری فوتبال ما صورت بگیرد. البته متاسفانه نمیدانم چه کسی باید این مشکل را برطرف کند اما داوران ما همگی به یک شکل کار میکنند.
این سبک قضاوت به استقلال لطمه میزند
وی در ارتباط با تأثیر این نوع داوریها بر تیمهایی مانند استقلال خاطر نشان شد: داوران بی اندازه توضیح میدهند، بی اندازه با بازیکنان صحبت میکنند، بی اندازه سریع سوت میزنند، آوانتاژ نمیدهند، اجازه روان شدن فوتبال را نمیدهند، صحنههای مشکوک ۵ درصدی را غلیظ میکنند و سوت میزنند و از این قبیل رفتارها. بنابراین، ۳۳.۳ درصد عوامل انسانی برای تیمهایی از جمله استقلال که سریع، رو به جلو و حمله ای بازی میکنند، لطمه زننده است. حتی اگر جریان کلی داوری بگوید هیچ غرضی و نیتی در آن نیست و فقط این نوع داوری ماست که واقعاً هم میبینیم این شرایط برای دیگر تیمها هم به همین شکل اتفاق میافتد، اما تیمی در این شرایط بیشتر لطمه میخورد که مثل استقلال هجومیبازی میکند. شاید بقیه تیمها بخواهند در کل ۹۰ دقیقه چهار یا پنج بار به این شکل در فاز حمله وارد عمل شوند که داور یکی از آن موقعیتها را از آنها میگیرد. اما تیمی مثل استقلال بیشتر ضربه میخورد. استقلال رو به جلو پاس میدهد، رو به جلو حمله میکند و رو به جلو تمرین میکند و از این نظر به شدت نسبت به داوریها آسیب پذیر شده است.
کادر فنی استقلال حساسیت به داوری را کم کند
چراغپور در ارتباط با ادامه مسابقات استقلال در شش مسابقه باقیمانده تا پایان فصل توضیح داد: برای بررسی این وضعیت، کادر فنی تیم استقلال نقش مهمیرا ایفا خواهد کرد. مربیان استقلال نباید بیش از حد روی این موضوع حساس شوند تا داوران را ناراحت کنند. به این موضوعات هم فکر نکنند که لیست سیاه تشکیل شده و مسائلی مطرح میشود که شاید استقلال از داوری بیشتر ضرر میکند. این مسائل قطعاً وجود نخواهد داشت و کادر فنی استقلال نباید بی دلیل خودشان را درگیر این مسائل کنند.
سرعت قضاوت ها از سرعت استقلال پایین تر است
کارشناس فوتبالی کشورمان در توضیح موضوع نوع داوری در ایران نسبت به نوع بازی تیمی مانند استقلال گفت: در واقع میتوان گفت سرعت قضاوتها از سرعت فوتبال استقلال پایین تر است. در نتیجه استقلال نسبت به همه تیمها بیشترین ضرر را دیده است.
داور به راحتی ۲۵درصد توان فیزیکی استقلال را از بین میبرد
جلال چراغپور در ادامه با اشاره به تواناییها و ابزار داوران برای اداره کردن یک مسابقه یادآور شد: از این رو اعضای تیم استقلال در شش بازی باقیمانده باید سعی کنند کمترین اصطکاک را با داوری داشته باشند تا کمتر ضرر کند. چون داوران میتوانند سرمربی را از روی نیمکت اخراج کنند، او را به سکو بفرستند، از کادرش نفراتی را به بالا میفرستند، وقتی اعصاب داوران تحریک شود به راحتی به بازیکنان کارت میدهند و تیم را وارد جنگ روانی میکنند. وقتی تیم شما در جریان یک بازی با سه بازیکن یک کارته مواجه میشود در واقع از ترس اخراج، یک ضریب ۲۵ درصدی جنگ بدنی از تیم شما گرفته شده است. وقتی داور به سه بازیکن یک تیم کارت میدهد ممکن است کارت چهارمش به یکی از همان سه نفر باشد. چون ده نفر(غیر از دروازه بان) در جریان بازی هستند و این احتمال(اخراج یکی از بازیکنان یک اخطاره) به ۳۰ درصد افزایش پیدا میکند. یعنی کارت چهار ممکن است تا یک سوم باعث اخراج یکی از نفرات تیم شود.
کارت زرد از ابزار داوران ترسو است
مدرس فوتبال کشورمان در ادامه در این باره که چرا داوران در اروپا کمتر از کارت زرد خود استفاده میکنند توضیح داد: موضوع سئوال برانگیز دیگر این است که داوران چرا به بازیکنان کارت میدهند؟ چون میخواهند شدت بازی را کاهش بدهند تا بتوانند قضاوت کنند، نه اینکه بازیکن مستحق کارت باشد. به طور کلی کارت میدهند تا شدت بازی پایین آمده و یا مربی مجبور شود بازیکنان یک اخطاره اش را از زمین بیرون بکشد. بازیکنی که شدت بازی را تا حدی بالا برده حالا باید بیرون برود تا تیمش با شدت کمتری به بازی ادامه دهد! در نهایت چه کسی از این بابت سود خواهد برد؟ قطعاً داور! او هم بازی اش را بدون دردسر یا با دردسر کمتری به پایان میرساند. شنیده ایم گاهی درباره داوران میگویند فلان داور اخلاقی دارد که زود کارت می دهد، این قبیل داوران همانهایی هستند که اخلاقاً ترسو هستند. چرا ترسو هستند؟ چون نگرانند که بازی از دستشان دربیاید. اما با نگاهی به فوتبال اروپا میبینیم که داوران آنجا با اقتدار کار میکنند و در جنگ درون زمین حتی الامکان کارت نمی دهند تا فوتبال از زیبایی نیافتد.
*داوری که یکبار روی کرنر سر نزده درکی از پریدن بین ۱۴ نفر ندارد
جلال چراغپور در تکمیل صحبت هایش درباره ایرادهای داوری در فوتبال کشورمان مثال مهمیرا بیان و تصریح کرد: داوران اروپایی علاوه بر اقتدار داوری، دارای EYE TECH (آی تِک) هستند. EYE TECH یعنی فنآوری چشم، یعنی چشم تکنولوژی دار. تکنیکال ویژن یعنی نگاه تکنیکالی. وقتی داور ما خودش یک بار هم برای سر زدن روی ارسال کرنر به هوا نپریده، قطعاً نمیتواند درک کند که در آن شلوغی وقتی بازیکن بال کبوتری میزند که به هوا بلند شود، طبیعتاً دستش به یکی از نفرات کنار دستش برخورد میکند. زمانی که در یک نقطه از زمین، هفت نفر از بازیکنان دو تیم دور هم جمع میشوند که جمع شان به ۱۴ نفر میرسد، وقتی شما میخواهید در بین ۱۴ نفر به هوا بپرید، مگر ممکن است دستتان به کسی نخورد؟ یک نفر باید داوران را در زمین چمن جمع کند و به قول خودشان به شکل سیمولیشن برایشان کرنر بفرستد و به آنها بگوید حالا به هوا بپرید و ضربه بزنید. ببینند آیا هنگام پریدن ممکن است دستتان به کسی نخورد؟ در حالی که ۷۰ درصد برخورد بدنی در حین پرش برای زدن ضربه سر کاملاً طبیعی است.
258 251