رأی اعتراضی مردم این استان به اصولگرایان است یا اصلاح طلبان؟
رأی اعتراضی مردم این استان به اصولگرایان است یا اصلاح طلبان؟
به گزارش خبرگزاری recive، امیرعباس نیک، دبیر انجمن اسلامی معلمان استان آذربایجان شرقی در گفتگو با هممیهن به تحلیل و بررسی دلایل پیروزی چهرههای میانهرو در انتخابات مجلس دوازدهم در این استان پرداخت که در ادامه میخوانید.
*دلیل اینکه در استان آذربایجان شرقی از بین نمایندههای راهیافته به مجلس جریان میانهرو بیشترین درصد رایآوری را داشتند، چیست؟
آذربایجان شرقی رفتارشناسی خاص خود را دارد و گاهی هماهنگ با کشور عمل میکند و گاهی رفتار منحصربهفردی را به نمایش میگذارد. تا سال ۸۸ یکی از پایگاههای مستحکم جریان اصلاحات استان آذربایجان شرقی بوده است و بیشترین میزان مشارکت و رای اصلاحطلبها تا این سال از این استان بوده است. اما بعد از سال ۸۸ جریانات هویتطلب در این استان تقویت شدند و مقداری از سبد رای اصلاحطلبها کاسته شد اما بعد از سال ۹۶ مجدداً این سبد رای به سمت اصلاحطلبها بازگشت.
علت این موضوع را میتوان هماهنگ با کل کشور در نظر گرفت و نوعی رویگردانی از شرایط فعلی و اعتراض به وضعیت مستقر تلقی میشود. عموماً هر زمانی که افکار عمومی آذربایجان شرقی نسبت به وضعیت جاری استان و کشور معترض است، به کاندیداهای منتسب به جناح اصولگرا چه در انتخابات ریاستجمهوری و چه در انتخابات مجلس رای نمیدهند.
اگر شرایط رقابتی بهتر بود، اطمینان دارم که حتی نتایج به مراتب قدرتمندتری به نفع جریان میانهرو در این استان رقم بخورد و ممکن بود حتی یک نفر هم از جریان اصولگرا وارد مجلس نشود. ممکن است این موضوع در سالهای آینده تشدید شود، یعنی در شرایطی که ما این نتیجه را داشتیم که هیچیک از احزاب اصلاحطلب وارد انتخابات نشدند و از هیچیک از کاندیداها حمایتی نکردند.
*از سال ۹۸ تا انتخابات مجلس دوازدهم، تغییر خاصی در رویکرد و نگرش مردم رخ داده است و با وجود محدودیتهای مشابه موجود و کاهش مشارکتی که در هر دو دوره تکرار شد، اما در این دوره تعداد میانهروهایی که به مجلس راه یافتند بیشتر شده است؟
عموماً تا سال ۹۶ شرایط و کارنامه عملکرد حاکمیتی برای مردم مشخص نشده بود. از سال ۹۶ به بعد که هم در مجلس و هم در دولت وضعیت جناح اصولگرا برای مردم روشنتر شد، این حمل بر باز شدن دست افرادی که شعارشان مبنی بر این بود که معیشت مردم اولویت است و میتوانند مشکلات را حل کنند، در نظر میگیرم.
به همین دلیل احساس میکنم طی سالهای گذشته شدیداً نسبت به عملکرد جریانات اصولگرا در آذربایجان شرقی اعتراض جدی وجود دارد؛ بهویژه اینکه نمایندگانی که از جریان اصولگرا در آذربایجان شرقی و شهر تبریز در مجلس بودند، در جایگاههای مهمی قرار داشتند که رای نیاورند. برای مثال فردی مثل آقای تاجالدینی که در تبریز جزو نفراتی است که با رای بسیار ضعیف به مرحله دوم راه یافته، او کسی است که تا سطح معاونت ریاستجمهوری بالا رفته اما با این وجود، رای کمتری نسبت به کاندیداهای میانهرو دارد و در جایگاه پایینتری قرار گرفت.
*در این دوره به نظر نمیرسد نسبت به دوره گذشته تبلیغات انتخاباتی چندان گستردهای صورت گرفته باشد، با این وجود تاثیر تبلیغات را در انتخاب مردم چگونه ارزیابی میکنید؟
منطقه آذربایجان یک منطقه سیاسی است و سطح تحصیلات و رفاه مردم نسبت به میانگین کشوری بالاتر است و مردم هم منابع رسانهای متعددی دارند و به همین دلیل نقش تبلیغات را چندان جدی نمیبینم. افکار عمومی در این استان براساس تحلیل شخصی خودش به نتیجه میرسد و دست به انتخاب میزند و تبلیغات هم به مراتب کمتر از انتخابات گذشته بود.
چه در تبریز و چه در سایر شهرهای استان خلوتترین فضا در ستادها را شاهد بودیم و عملاً حتی این مقدار رای که وارد صندوقهای رای شد نیز منجر به شکست اصولگراها حتی در انتخاباتی غیررقابتی شد.
*پیشبینی شما از گرایش سیاسی نمایندگانی که در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم از این استان به مجلس راه پیدا میکنند، چیست؟
مجدداً به نظر میرسد عموماً نسبت به دور اول مشارکت کمتر میشود و بازهم چهرههای مطرح و شناختهشده جریان اصولگرا در این شرایط هم شانس کمتری دارند.
۲۷۲۱۸