خطر در کمین آشوراده، ساخت هتل سبب نابودی میانکاله میشود
خطر در کمین آشوراده، ساخت هتل سبب نابودی میانکاله میشود
«اسماعیل کهرم»، استاد دانشگاه و مشاور رییس اسبق سازمان حفاظت محیط زیست در ارتباط با دستور رییس جمهور برای پیگیری طرح گردشگری جزیره آشوراده گفت: پارکهای ملی، پناهگاه های حیات وحش و مناطق حفاظت شده آثار طبیعی ملی ما هستند و اولین پناهگاه حیات وحش ما نیز میانکاله با ۶۸ هزار هکتار بود. آشوراده دروازه میانکاله محسوب میشود. میانکاله منطقه ای است که در آن هم قرقاول مخصوص مناطق جنگلی و هم دراج که مخصوص دشتهای تفتیده و گرم خوزستان است پیدا میشود. عقاب دریایی، شاهی و تُرُمتای از دیگر گونه های این منطقه هستند. در فصل زمستان نیز انواع پرندگان مهاجر به این منطقه مهاجرت می کنند و در فصل گرما به سیبری برمیگردد.
او افزود: ما به جای اینکه چنین منطقه ارزشمندی را حفاظت کنیم، آن را به سایت گردشگری تبدیل میکنیم. متاسفانه فکر تبدیل کردن جزیره آشوراده به منطقه گردشگری از زمان ریاست جمهوری آقای روحانی کلید خورده و با تحریک برخی از افراد انجام شده است که میخواهند در این منطقه سرمایه گذاری کنند. من برای این افراد نامه نوشتم و گفتم اگر اینجا را سایت گردشگری کنید، بعد از ده سال اینجا تخریب میشود، اما اگر منطقه حفاظت شده باشد نسل ها اینجا آباد و سرسبز خواهد ماند اما فایده ای نداشت.
بیشتر بخوانید:
از «آشوراده» بوی تصرف زمین میآید
او افزود: بعدها شنیدیم حتی نهادهایی مانند سازمان میراث فرهنگی که نفعی از تبدیل شدن این منطقه به سایت گردشگری میتوانستند ببرند، هم گفته بودند حیف است و اینجا را منطقه گردشگری نکنید. فرض کنیم چند هتل در آشوراده ساختیم. این هتل ها رفت و آمد اتومبیل دارند و بعدا زباله ای که تولید میکنند، ازدحام و شلوغی و آلودگی هوا برای منطقه بسیار مخرب خواهد بود. کسی که شبی پنج میلیون تومان پول هتل های پنج ستاره ای که در آشوراده ساخته خواهد شد را میدهد، در هتل که نمینشیند. به قایق سواری، شکار، تالاب نوردی، ماهی گیری و مانند آن مشغول میشود. چنین فعالیت هایی یک روز خوش گردشگر این مناطق را خواهد ساخت.
کهرم گفت: به سر انزلی چه آورده ایم؟ ۲۸۰۰ قایق تفریحی موتوری را در این منطقه گذاشته ایم که توریست ها را جا به جا کنند که فوق العاده مخرب است. انزلی تنها ۱۱ هزار هکتار است. میانکاله ۶۸ هزار هکتار است. یعنی ۲۸۰۰ قایق انزلی پنج برابر خواهد شد زیرا وسعت میانکاله نیز بیشتر است و مناطق آبی، خشکی و جنگلی دارد. اگر این طرح بخواهد اجرا شود تنها تخریب درانتظار میانکاله خواهد بود. فعالیت های گردشگری و توریستی در ایران همیشه با تخریب مواجه هستند. ما به این دلیل که میدانیم چه بلایی به سر انزلی آمده است و گردشگران در طبیعت ایران چه به روز آن می آورند، دوست نداریم اولین منطقه پناهگاه حیات وحش تبدیل به منطقه گردشگری شود.
او افزود: خارجی هایی که مناطق حیات وحش دیگر نقاط دنیا را دیده بودند هر منطقه ای را که در ایران مانند پارک ملی گلستان نشانشان میدادیم، می گفتند فقط میانکاله. آشوراده و میانکاله از نظر جهانی ارزش، زیبایی و تنوع دارند. میخواهیم ذخایر حیات وحش این منطقه را با چهار عدد هتل تعویض کنیم. من زمانی که مشاور ریاست وقت سازمان محیط زیست خانم ابتکار بودم هم با این تصمیم مخالفت کردم.
کهرم گفت: مناطقی مانند آشوراده برای این مناسب است که طبیعت گردان از زیبایی های این منطقه استفاده ببرند و بروند بدون اینکه اثری در اینجا از خودشان باقی بگذارند. با ساخت هتل میانکاله از بین میرود درحالی که این منطقه به طور قطع در سطح منطقه و جهان به عنوان یک پناهگاه حیات وحش می درخشد.
۴۷۲۳۳