گام بلند ستاد اجرایی فرمان امام(ره) برای جهش تولید در دیمزارهای لرستان
خبرگزاری فارس لرستان- نسرین صفربیرانوند، با وجود اینکه در دنیا اراضی دیم عملکرد قابل قبولی دارند اما در کشور و استان لرستان به دلیل رعایت نکردن مواردی، برداشت از اراضی دیم قابل قبول نیست، به طوری که بهرهبرداران اراضی دیم به لحاظ درآمدی وضع مطلوبی ندارد.
خشکسالی، رعایت نکردن تناوب در کشت، بی توجهی به الگوی کشت، رعایت نکردن زمان کاشت، همه از مواردی است که سبب شده کشاورزان در اراضی دیم برداشت قابل توجهی نداشته باشند.
با مطرح شدن اجرای طرح جهش در دیمزارهای لرستان توسط ستاد اجرایی فرمان امام(ره) به نظر میرسد شاهد تحول مثبتی در حوزه کشاورزی استان باشیم، زیرا بیش از ۷۰ درصد اراضی کشاورزی استان به صورت دیم کاشت میشود.
با توجه به اینکه کشاورزی یکی از بخشهای مهم در لرستان است که نقش مهمی در اشتغالزایی و اقتصاد استان دارد، جهاد کشاورزی به عنوان متولی این بخش باید از همه توان و ظرفیت خود برای رفع چالشها استفاده و زیرساختهای مهم برای اجرای طرح جهش در دیمزارهای استان را مهیا کند.
برداشت از اراضی دیم اندک است
رییس سازمان جهادکشاورزی لرستان، اراضی دیم استان را ۶۰۰ هزار هکتار عنوان میکند و میگوید: ۷۷ درصد اراضی کشاورزی استان به صورت دیم کاشت میشود و تنها ۲۴ درصد از اراضی یعنی ۱۸۰ هزار هکتار آبی است.
اسفندیار حسنی مقدم میافزاید: هر چند مطالبه اصلی ما دربخش کشاورزی تامین و تخصیص آب به منظور تبدیل اراضی دیم به آبی، همچنین احداث سد است، اما باید به این نکته هم توجه کرد که اراضی دیم نه تنها تهدید نیست بلکه یک فرصت است.
وی ادامه میدهد: در کل جهان شصت درصد اراضی به صورت دیم کاشت میشود و هشتاد درصد تولیدات کشاورزی از اراضی دیم برداشت میشود، اما در کشور ما پنجاه درصد از اراضی، دیم است که تنها ده درصد از تولیدات کشاورزی را شامل میشود، در لرستان هم تنها ۲۰ درصد از تولیدات بخش کشاورزی مربوط به اراضی دیم میباشد و این نشان دهنده خلا ما نسبت به جهان است.
افزایش ۲۵ تا ۳۰ درصدی تولید در اراضی دیم
رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به طرح جهش تولید در دیمزارها میگوید: در این طرح که توسط ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در استان قرار است انجام شود به دنبال این هستیم که ۲۵ تا ۳۰ درصد تولید در اراضی دیم افزایش پیداکند، با این اقدام علاوه بر افزایش تولید ملی درآمد و معیشت کشاورزان رونق پیدا خواهد کرد.
حسنی مقدم میافزاید: سهمیهی که در این طرح برای استان در نظرگرفته شده ۲۳۵ هزار هکتار از اراضی دیم استان است، برشهای شهرستانی و دهستانی از نظر تامین کارشناسان آموزش، مدیران و کشاورزان انجام شده است.
توجه به تناوب و تغییر الگوی کشت
وی به اقداماتی که قرار است در قالب طرح طرح جهش تولید در دیمزارها انجام شود هم اشاره میکند و میگوید: با اجرای این طرح ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار هکتار از اراضی دیم که نکاشت است زیر کشت میرود، همچنین شیوه کشت تغییر پیدا میکند و مهمتر از همه، تناوب در کشت است که سبب افزایش تولید میشود، به عنوان نمونه سال بعد به جای کشت غلات، حبوبات، نباتات و یا دانههای روغنی کشت میشود.
حسنی مقدم تاکید میکند: در اجرای طرح جای هیچ نگرانی وجود ندارد زیرا اعتبارات و تسهیلات پرداختی با نظارت کارشناسان در جای خود هزینه میشود.
اراضی دیم میتواند فرصت باشد
رییس ستاد اجرایی فرمان امام در لرستان هم میگوید: اراضی دیم در استان میتواند به یک فرصت برای اقتصاد و بهبود وضع معیشتی کشاورزان تبدیل شود، قرار است طرح جهش در دیمزارها در سطح ۲۳۵ هزار هکتار از اراضی دیم در قالب برنامه ریزی منسجم انجام شود.
حامد ویسکرمی میافزاید: در صورت موفقیت این طرح تولیدات در اراضی دیم ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش پیدا میکند که سبب ارتقائ ضریب امنیت غذایی کشور و استان میشود.
وی میگوید: سامانه دیمزار برای کشاورزان متقاضی راهاندازی شده و پس از ثبت نام تقاضای کشاورزان توسط کارگروهی که متشکل از کارشناسان جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) است مورد بررسی قرار میگیرد.
حمایتهایی که قرار است در قالب طرح انجام شود
رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در لرستان به حمایتهایی که قرار است در قالب طرح انجام شود هم اشاره میکند و میافزاید: بیمه محصولات کشاورزی از جمله حمایتهایی است که در دستور کار قرار دارد در این رابطه با چند شرکت بیمه برای تخفیف بیمه رایزنی شده است علاوه بر این، ستاد اجرایی فرمان امام(ره) یارانهی را برای بیمه به کشاورزان پرداخت میکند.
ویسکرمی ادامه میدهد: علاوه بر بیمه محصولات کشاورزی تهیه ۴۸۳ دستگاه اداوت و ماشین آلات کشاورزی و پرداخت ۲۰ میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه برای کشاورزان متقاضی در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه ۲۳۵ کارشناس آموزش، ترویج و نظارت بر اجرای صحیح طرح را انجام میدهند، میگوید: موضوع کود از دیگر حمایتهای ستاد اجرایی فرمان امام (ره) است، ۴۱ هزار و ۵۹۹ لیتر کود بذرمال به صورت رایگان در اختیار جهاد کشاورزی قرار گرفته است.
رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در لرستان با بیان اینکه طرح جهش تولید یک طرح پنج ساله است، عنوان میکند: برای سال اول ۴۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است، با توجه به نظارتهای انجام شده انحراف از تسهیلات به صفر میرسد.
ویسکرمی خاطرنشان میکند: به منظور ارتقائ امنیت غذایی در طرح جهش تولید در دیمزارها چند محصول استراتژیک مانند گندم، جو، نخود، کلزا و علوفهها مورد حمایت هستند.
وی تاکید میکند: طرح جهش تولید در دیمزارها یک فرصت بی بدیل برای رونق اقتصاد استان است، بنابراین استقبال از طرح و مدیریت دقیق و جدی در اجرای طرح توسط جهاد کشاورزی استان ضروری است.
انتهای پیام/