سایت خبری
famaserver
  • خانه
  • اخبار ورزشی
  • اخبار استانها
  • اجتماعی
  • فرهنگ و هنر
  • اقتصادی
  • سیاسی
  • بین الملل
سایت خبری
برترین عناوین خبری
  • خرید بیمه: سنتی یا آنلاین؟ کدامیک تجربه بهتری برای مشتریان ایجاد می‌کند؟

سرتیتر خبرها

بزرگ‌ترین بروزرسانی سامسونگ / One UI ۸.۵ با ارتقای گسترده Galaxy AI می‌آید

بزرگ‌ترین بروزرسانی سامسونگ / One UI ۸.۵ با ارتقای گسترده Galaxy AI می‌آید

29 دقیقه پیش
این خودرو برای گوش‌های شما برنامه دارد / احیای گذشته و خاطره جاده‌های خاکی

این خودرو برای گوش‌های شما برنامه دارد / احیای گذشته و خاطره جاده‌های خاکی

29 دقیقه پیش
سونی اکسپریا با دوربینی خاص عرضه می‌شود

سونی اکسپریا با دوربینی خاص عرضه می‌شود

29 دقیقه پیش
دانشمندان بالاخره فهمیدند احساسات از کجا می‌آید

دانشمندان بالاخره فهمیدند احساسات از کجا می‌آید

29 دقیقه پیش
اس-۴۰۰ از راه رسید / آیا «تریومف» واقعاً قوی‌ترین پدافند جهان است؟

اس-۴۰۰ از راه رسید / آیا «تریومف» واقعاً قوی‌ترین پدافند جهان است؟

30 دقیقه پیش
هیولای ژله‌ای اعماق دریا پیدا شد /عکس

هیولای ژله‌ای اعماق دریا پیدا شد /عکس

30 دقیقه پیش
فیلتر یک اپلیکیشن جدید در روسیه

فیلتر یک اپلیکیشن جدید در روسیه

30 دقیقه پیش
فیس‌تایم آیفون در اینجا فیلتر شد

فیس‌تایم آیفون در اینجا فیلتر شد

30 دقیقه پیش
ورود کره‌جنوبی به باشگاه سازندگان موشک‌های هوابه‌هوا / اتفاقی در آسمان شرق آسیا در حال رخ دادن است

ورود کره‌جنوبی به باشگاه سازندگان موشک‌های هوابه‌هوا / اتفاقی در آسمان شرق آسیا در حال رخ دادن است

30 دقیقه پیش
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: سازمان‌ هوش مصنوعی و کوانتوم باید همزمان تأسیس شوند

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: سازمان‌ هوش مصنوعی و کوانتوم باید همزمان تأسیس شوند

31 دقیقه پیش

Home » چیزی که جوشاندن آب در مایکروویو را خطرناک می‌کند

چیزی که جوشاندن آب در مایکروویو را خطرناک می‌کند

زمان انتشار: 13 نوامبر 2025 ساعت 18:50

دسته بندی: علمی و فناوری

شناسه خبر: 1114134

زمان مطالعه: 11 دقیقه

چیزی که جوشاندن آب در مایکروویو را خطرناک می‌کند

چیزی که جوشاندن آب در مایکروویو را خطرناک می‌کند

غزال زیاری: وقتی با عجله در انتظار به جوش آمدن آب در داخل قابلمه یا کتری هستیم، حباب‌ها معمولاً اولین نشانه‌ای هستند که ما را به پایان این انتظار امیدوار می‌کنند؛ اما اگر کمی توجه کرده باشید، وقتی آب را به‌قصد جوش آوردن در ماکروویو قرار می‌دهیم، از این مرحله مهم یعنی حباب زدن خبری نخواهد بود. 

وقتی یک قابلمه آب را روی اجاق‌گاز می‌گذارید تا به جوش بیاید، حباب‌های ریز اولین نشانه‌ای هستند که نشان می‌دهند آب در آستانه جوشیدن است. با داغ‌تر شدن آب، حباب‌ها بزرگ‌تر می‌شوند تا زمانی که جوشیدن کامل صورت گرفته و آب به دمای ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد.

اما اگر آب را در ماکروویو جوشانده باشید، متوجه این موضوع شده‌اید که باوجود جوشیدن آب، خبری از حباب‌ها نخواهد بود. اینجاست که این سؤال مطرح می‌شود که چرا آبی که روی اجاق به جوش می‌آید حباب دارد، اما در ماکروویو نه

چیزی که جوشاندن آب در مایکروویو را خطرناک می‌کند

تفاوت در کجاست؟

طبق گفته متخصصان دینامیک سیالات، با گرم شدن آب بر روی یک منبع گرمایشی مثل اجاق‌گاز، حباب‌هایی در مقیاس نانو به‌طور مداوم ظاهرشده و از بین می‌روند؛ اما دمایی که در آن حباب‌های قابل‌توجه شروع به شکل‌گیری می‌کنند، گاهی بسیار بالاتر از نقطه‌جوش تئوری آب است.

جاناتان بوریکو، متخصص دینامیک سیالات در ویرجینیا تک دراین‌باره توضیح داد: «نقطه‌جوش به این معناست که در هر دمایی بالاتر از آن، مولکول‌ها ترجیح می‌دهند بخار باشند تا مایع.» یعنی در دمای بالاتر از ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد، انرژی ذاتی مولکول‌های آب (که به‌عنوان پتانسیل شیمیایی شناخته می‌شود)، برای حالت گاز پایین‌تر از حالت مایع است و این باعث می‌شود که بخار، پایدارترین شکل باشد.

بوریکو ادامه داد: «برای اینکه واقعاً جوشیدن انجام شود، باید حباب ایجاد شود که این خودش یک هزینه انرژی دارد؛ بنابراین اینکه ترجیح می‌دهید بخار باشید، به این معنا نیست که با موفقیت خواهید جوشید.»

چیزی که جوشاندن آب در مایکروویو را خطرناک می‌کند

یعنی دمایی که در آن آب واقعاً به جوش می‌آید، نتیجه مبادله‌ای بین انرژی پتانسیل شیمیایی ذخیره‌شده از طریق تبدیل‌شدن به گاز و انرژی صرف‌شده برای تشکیل حباب است.

نکته مهم این است که حباب فقط حجم گاز نیست، بلکه درواقع فصل مشترک بین فاز گاز و مایع هم هست و مثل تمام فصول مشترک مایعات، این سطح در معرض کشش سطحی قرار دارد؛ یعنی نیرویی که دائماً تلاش می‌کند مرز گاز و مایع را به کوچک‌ترین ناحیه ممکن کوچک کند.

این درباره یک حباب، به معنی فروپاشی کامل و بازگشت به یک مایع یکنواخت است. به همین خاطر، یک حباب پایدار باید آن‌قدری حاوی گاز باشد تا ذخیره انرژی پتانسیل شیمیایی، بزرگ‌تر از کشش سطحیِ فصل مشترک باشد؛ همین باعث می‌شود حباب‌های بزرگ‌تر پایدارتر باشند.

بوریکو توضیح داد: «کشش سطحی اساساً یک هزینه انرژی به ازای واحد سطح است. حباب‌های واقعاً کوچک دارای نسبت سطح به حجم بسیار بزرگی هستند، درحالی‌که یک حباب بزرگ‌تر، سطح کوچک‌تری نسبت به حجم خود دارد. هر چه حباب بزرگ‌تر شود، حجم آن بیشتر شده و بر هزینه کشش سطحی غلبه می‌کند.»

در نتیجه، آب معمولاً تا زمانی که کمی بیشتر از ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد گرم نشود، نمی‌جوشد؛ این پدیده را فوق داغ شدن  (superheating)  می‌نامند. البته نقطه‌جوش، دمایی است که در آن گاز پایدارتر از مایع می‌شود و درجه‌های اضافی، مربوط به انرژی فعال‌سازی موردنیاز برای ایجاد یک حباب به‌اندازه کافی بزرگ هستند.

میرکو گالو، متخصص دینامیک سیالات در دانشگاه ساپینزای رم هم دراین‌باره به این نکته اشاره‌کرده که عوامل مختلفی بر سهولت تشکیل این حباب‌ها تأثیرگذار هستند: «گازهای حل‌شده و ناخالصی‌های آب و سطح ظرف همگی می‌توانند موانع انرژی برای تشکیل حباب را کاهش دهند.»

این ناهماهنگی‌ها در داخل توده مایع، نقطه هسته‌زایی متمایزی را فراهم می‌کنند که حباب‌ها می‌توانند در اطراف آن شکل‌گرفته و درنتیجه از میزان مجازات کشش سطحی برای تشکیل یک حباب کاملاً کروی کاسته خواهد شد. گالو ادامه داد: «اگر یک حباب روی یک لبه تشکیل شود، آن حباب فقط نیمی از یک کره است؛ بنابراین سطح کوچک‌تری دارید و به انرژی کمتری نیاز خواهد بود و به همین دلیل است که اولین حباب‌ها همیشه روی مرز و نزدیکی دیواره قابلمه شروع به‌ظاهر شدن می‌کنند.»

چیزی که جوشاندن آب در مایکروویو را خطرناک می‌کند

جوشاندن آب در ماکروویو

اما در ماکروویو شرایط به نحو دیگری است و شرایط غیرعادی گرمایش، تشکیل حباب را آن‌چنان سرکوب می‌کند که می‌توان آب را تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد فوق داغ کرد.

بوریکو در این رابطه توضیح داد: «وقتی آب را در ماکروویو گرم می‌کنید، نفوذ امواج الکترومغناطیسی باعث تحریک مولکول‌های آب را در کل حجم می‌شود؛ بنابراین آب خیلی سریع و یکنواخت گرم می‌شود؛ درحالی‌که روی اجاق‌گاز، دیواره پایینی قابلمه داغ‌ترین قسمت ماجراست. به‌علاوه شما معمولاً مایعات را در یک ظرف نسبتاً صاف مثل شیشه در ماکروویو گرم می‌کنید، بنابراین آن نقاط داغ موضعی که به شما کمک خواهند کرد تا بر آن مانع انرژی برای ایجاد اولین فصل مشترک غلبه کنید را در اختیار نخواهید داشت.»

چیزی که جوشاندن آب در مایکروویو را خطرناک می‌کند

با ایجاد این آشفتگی‌ها در ظرف، ذخیره عظیم انرژی پتانسیل شیمیایی در مایع فوق داغ، به‌طور خودجوش در قالب یک حباب غول‌پیکر و انفجاری آزاد می‌شود و همین موضوع باعث می‌شود که آبی که در ماکروویو گرم شده و به جوش آمده، به‌طور شگفت‌انگیزی خطرناک شود.

البته گالو در ادامه توضیح داد که این فوق داغ شدن مختص آب نیست و وقوع این پدیده برای هر مایع دیگری هم امکان‌پذیر است. بوریکو هم در بخش پایانی توضیحاتش گفت: «آب در مقایسه با اکثر مایعات، کشش سطحی بسیار بالایی دارد، اما اساساً هرچه کشش سطحی بالاتر باشد، اثر آن چشمگیرتر خواهد بود.»

منبع: livescience

۵۸۳۲۱

حتما بخوانید : هشدار بزرگ بمب‌افکن مافوق‌صوت برای پنتاگون / نجوای والکری در عصر هایپرسونیک
اشتراک گذاری

اخبار مرتبط

  • بزرگ‌ترین بروزرسانی سامسونگ / One UI ۸.۵ با ارتقای گسترده Galaxy AI می‌آید
    بزرگ‌ترین بروزرسانی سامسونگ / One UI ۸.۵ با ارتقای گسترده Galaxy AI می‌آید
    Notice: Undefined variable: first_id in /var/www/recive.ir/wp-content/themes/news-wp/single.php on line 64
    29 دقیقه پیش
  • این خودرو برای گوش‌های شما برنامه دارد / احیای گذشته و خاطره جاده‌های خاکی
    این خودرو برای گوش‌های شما برنامه دارد / احیای گذشته و خاطره جاده‌های خاکی
    Notice: Undefined variable: first_id in /var/www/recive.ir/wp-content/themes/news-wp/single.php on line 64
    29 دقیقه پیش
  • سونی اکسپریا با دوربینی خاص عرضه می‌شود
    سونی اکسپریا با دوربینی خاص عرضه می‌شود
    Notice: Undefined variable: first_id in /var/www/recive.ir/wp-content/themes/news-wp/single.php on line 64
    29 دقیقه پیش
  • دانشمندان بالاخره فهمیدند احساسات از کجا می‌آید
    دانشمندان بالاخره فهمیدند احساسات از کجا می‌آید
    Notice: Undefined variable: first_id in /var/www/recive.ir/wp-content/themes/news-wp/single.php on line 64
    29 دقیقه پیش

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی موضوعات

  • آذربایجان شرقی 468
  • آذربایجان غربی 378
  • اجتماعی 10230
  • اخبار استانها 2901
  • اخبار بورس 604
  • اخبار تکنولوژی 1557
  • اخبار روز 5
  • اخبار ورزشی 25293
  • اردبیل 1323
  • اصفهان 1652
  • اقتصادی 10530
  • البرز 476
  • ایلام 503
  • بوشهر 6
  • بین الملل 10547
  • تبلیغات 34
  • تهران 965
  • چند رسانه ای 0
  • چهارمحال و بختیاری 1514
  • خراسان جنوبی 47
  • خراسان رضوی 1743
  • خراسان شمالی 49
  • خوزستان 2107
  • دسته‌بندی نشده 1
  • زنجان 772
  • سبک زندگی 135
  • سلامت 1117
  • سمنان 3501
  • سیاسی 12129
  • سیستان و بلوچستان 68
  • عکس 24
  • علمی و فناوری 6287
  • فارس 1105
  • فرهنگ و هنر 11231
  • قزوین 1556
  • قم 403
  • کاریکاتور 137
  • کردستان 1509
  • کرمان 2004
  • کرمانشاه 1490
  • کهگیلویه و بویراحمد 760
  • گلستان 548
  • گیلان 1551
  • لرستان 214
  • مازندران 314
  • مرکزی 36
  • موبایل 404
  • میزبانی و هاستینگ 28
  • هرمزگان 976
  • همدان 1495
  • یزد 695

جدیدترین مقالات

  • روشنی مدیر جدید پخش فرآورده های نفتی در البرز
    روشنی مدیر جدید پخش فرآورده های نفتی در البرز 4 ساعت پیش
  • کرج باید به هویت تاریخی و فرهنگی خود ببالد
    کرج باید به هویت تاریخی و فرهنگی خود ببالد 4 ساعت پیش
  • بزرگ‌ترین بروزرسانی سامسونگ / One UI ۸.۵ با ارتقای گسترده Galaxy AI می‌آید
    بزرگ‌ترین بروزرسانی سامسونگ / One UI ۸.۵ با ارتقای گسترده Galaxy AI می‌آید 4 ساعت پیش
  • این خودرو برای گوش‌های شما برنامه دارد / احیای گذشته و خاطره جاده‌های خاکی
    این خودرو برای گوش‌های شما برنامه دارد / احیای گذشته و خاطره جاده‌های خاکی 4 ساعت پیش
  • سونی اکسپریا با دوربینی خاص عرضه می‌شود
    سونی اکسپریا با دوربینی خاص عرضه می‌شود 4 ساعت پیش

لینکهای پیشنهادی

سرور مجازی |  هاست ویندوز | هاست لاراول | دانلود رایگان نرم افزار

میزبانی در هاست لینوکس فاماسرور