الهام حسینی همزمان با فرا رسیدن روز جهانی چای در این خصوص به خبرنگار فارس از یزد، با بیان اینکه ۲۵ آذرماه، به عنوان روز جهانی چای عنوان شده است، اظهار کرد: هرچند که نوع سیاه این نوشیدنی برای همه به نسبت سایر انواع آشناتر و صد البته دلنشین تر و محبوبتر است؛ اما امروز به بهانه روز جهانی چای، نوع سبزرنگ این نوشیدنی را زیر ذرهبین برده و ضمن بررسی دقیقتر آن، ناگفتههایی از چای سبز را بررسی کنیم.
وی با بیان اینکه چای سبز برخلاف چای سیاه که به دلیل عطر و طعم و نقش موثرش در رفع خستگی به شهرت رسیده، گفت: چای سبز عمده شهرتش به دلیل فواید بیشماری است که همواره در مورد آن بیان شده و در باور عموم جای گرفته است.
یک کارشناس تغذیه در استان یزد با تاکید بر اینکه پس از آب، چای، پرمصرفترین نوشیدنی در سراسر جهان به شمار میرود، گفت: تمام انواع چای که از معروفترین و پرمصرفترین آن میتوان به چای سیاه، سبز و سفید اشاره کرد، از یک نوع گیاه به دست می آیند و تفاوت آنها حاکی از فرآیند تهیه، تولید و میزان اکسایش آنهاست.
حسینی با بیان اینکه پروسه تهیه چای شامل پنج مرحله اساسی است که در تهیه برخی از انواع آن، یک یا چند مرحله ممکن است حذف شود، تصریح کرد: این در حالیست که در تهیه انواعی دیگر، تعدادی از این مراحل ممکن است یک یا چند مرتبه تکرار شوند که این پنج مرحله شامل چین، پلاس، مالش، اکسیداسیون یا تخمیر و خشک کردن میشو
وی افزود: هنگام تهیه چای سبز، پس از چیدن برگهای گیاه چای، اجازه میدهند برگها کمی پلاسیده شده و سپس با حرارت دادن سریع و زیاد، عمل خشک کردن انجام میشود.
عضو کمیته گردشگری خوراک استان یزد تصریح کرد: بدین وسیله اکسیداسیون چای متوقف شده و در همین مرحله از تخمیر چای نیز جلوگیری میشود.
حسینی با بیان اینکه در فرآیند تهیه چای سبز، میزان حرارت دهی به اندازهای است که از قهوهای شدن برگهای چای جلوگیری میشود، گفت: این چای عطر و طعم مطبوع و رنگ نسبتا ملایمی دارد.
مصرف چای سبز برای همه یکسان نیست
وی با بیان اینکه هر ماده گیاهی قرار نیست صرفا به خاطر گیاهی بودنش برای بدن انسان مفید باشد، گفت: هرچند تصور عامه مردم این است که چون گیاهی و طبیعیاست و بار اسم شیمیایی و صنعتی را به دوش نمیکشد، ضرری ندارد و برای همه افراد به صورت یکسان نسخهاش پیچیده میشود.
حسینی خاطرنشان کرد: چای سبز هم مانند بسیاری از گیاهان دیگر در کنار همه فوایدی که دارد، دارای مضرات و عوارض سوء هم هست که باید هنگام مصرف در نظر گرفته شوند..
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه چای سبز سرشار از آنتی اکسیدانهای قوی است که ترمیم سلولهای آسیبدیده بدن کمک میکنند، گفت: این ماده به دلیل اثر کاهش التهابی که دارد، در برابر ابتلای بدن به انواع سرطان، اثر محافظتی دارد.
وی تصریح کرد: این نوشیدنی حاوی ویتامینها و مواد معدنی مفیدی از جمله روی ،سلنیوم و کروم است که به افزایش متابولیسم بدن کمک میکنند.
حسینی افزود: همچنین وجود کافئین در این نوشیدنی به کاهش چربی در بدن کمک میکند و به دلیل داشتن کاتچین، سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد.
چای سبز یبوست می آورد
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه در نتیجه مصرف این نوشیدنی به روند کاهش وزن کمک میکند اما قرار نیست آن را به عنوان یک راهحل جادویی در نظر بگیرید گفت: چراکه برای کاهش وزن اصولی، داشتن برامه غذایی سالم و تخصصی به همراه فعالیت فیزیکی روزانه راهحل اصلی است.
وی با بیان اینکه در کنار تمام خواص چای سبز، نباید آن را با معده خالی مصرف کرد، گفت:این اقدام ممکن است منجر به مسمویت کبدی شود. این مسمویت میتواند به عنوان عوارض مصرف قرصهای حاوی عصاره چای سبز نیز مشاهده شود.
حسینی با بیان اینکه این نوشیدنی با داروهای ضدبارداری و استروژن تداخل داشته است، گفت: در خانمهایی که به صورت مداوم از این نوشیدنی استفاده می کنند، سطح استروژن از سایر زنان بعد از یائسگی شان کمتر است.
عضو کمیته گردشگری خوراک استان یزد افزود: همچنین از عوارض دیگری که بعد از مصرف این نوشیدنی مشاهده میشود، یبوست و خونریزی غیرمعمول و طولانی است که به محض مشاهده شدن باید بلافاصله مصرف آن قطع شود..
وی با بیان اینکه این نوشیدنی، در افرادی که به مبتلا به کم خونی، دیابت، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی – عروقی، بیماریهای کبدی، پوکی استخوان، سندرم روده تحریک پذیر و یبوست هستند باید با ملاحظه مصرف شود، گفت: البته افرادی که اختلالات اضطرابی و مشکل انعقاد خون دارند باید الزاما با مشاوره و صلاحدید متخصص تغذیه، در دوز مشخص مصرف شود چراکه ممکن است با داروهای مصرفیشان، تداخل داشته باشد.
چای سبز با کدام داروها مصرف نشود؟
وی در مورد داروهایی که این نوشیدنی و علی الخصوص عصاره و مکمل آن با آنها تداخل دارد، گفت: داروهایی مانند هپارین، وارفارین، ایبوبروفن، ناپروکسن، آمفتامین، تنوآت، رداکتیل، داروهای ضدتشنج، ضدافسردگی، درمان آسم، ضدبارداری و همچنین داروهایی که برای بیماران سرطانی تجویز میشوند شامل این گروه است و در صورت مصرف چای سبز باید الزاما با مشورت متخصص تغذیه باشد.
حسینی با بیان اینکه دوز بدون ضرر این چای برای افراد کاملا سالم بدون هیچ بیماری، روزانه یک الی دو فنجان است گفت: بهتر است برای اینکه از عوارضی همچون عدم انعقاد درست خون و بروز خونریزیهای طولانی جلوگیری شود.
وی تاکید کرد: همراه با زنجبیل، سیر، زردچوبه، میخک و جنسینگ مصرف نشود. همچنین این چای به جهت داشتن کافئین زیاد، بهتر است قبل از خواب مصرف نشود.
به گفته این مسئول، هر ساله تمام کشورها به ویژه کشورهای چایخیز دنیا، به منظور جلب توجه دولتها به اهمیت این گیاه ارزشمند، تجارت آن جهت بهبود وضعیت اقتصادی، تاثیر مثبت آن بر زندگی کارگران و تجلیل از تمامی دستاندرکاران دخیل در این صنعت، این روز را به برگزاری مراسم جهت بزرگداشت روز جهانی چای اختصاص میدهند.
انتهای پیام/ر
















