پرپوک؛ گونهای نادر که جزو زیباترین درختان جهان است
به گزارش خبرگزاری فارس از قیروکارزین، انار شیطان، سمنگ یا پرپوک با نام علمی Tecomella undulata گونه ای درخت کوچک از تیره پیچ اناریان است و در کشور ایران این درختچه را با نام های پرپوک، سمنگ، گلپرک، سونگ، حمید، فرفار و ساج بیابان می شناسند.
انار شیطان یکی از درختان بسیار زیبا است که گل های آن زیبایی اش را چندبرابر کرده است و این درختچه بومی هندوستان و جنوب آسیا است و در مناطق بیابانی و خشک جنوب ایران رشد می کند و نام منطقهای در دهستان هنگام از توابع قیروکارزین در استان فارس به نام این گیاه تل سمنگی نامیده می شود.
انار شیطان درختی بسیار مقاوم در برابر خشکی، یخ زدگی و آتش سوزی است و از برگ های آن برای خوراک دام و همچنین از چوب آن به دلیل زیبایی و استحکام آن در صنعت چوب برای مصارف مختلف ازجمله ساخت قنداق تفنگ ومنبت کاری و از بذرهای آن برای درمان زخم و بیماری پیسی استفاده می شود.
ریس اداره آب و خاک جهاد کشاورزی قیروکارزین در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: گیاه درخاک های شنی و نیز سنگلاخ های بستر رودخانه می روید و phخاک برابر ۵/۷ و Ecآن ۳/۱دسی زیمنس بر متر است که میزان عناصر میکرو، ماکرو و کربن عالی در خاک کمتر از میزان استاندارد است؛ انشعابات ریشه ای طویل و متعدد آن، گیاهان جدید را از طریق تکثیر رویشی در فاصله ۳۰متر و یا حتی بیشتر ایجاد می کند.
کوهکن افزود: برگ های سمنگ دارای اسیدهای اولینولیک، اوروسولیک و بتولونیک هستند که در طب سنتی برای درمان بزرگی طحال، سوزاک و بی اختیاری ادرار استفاده می شود و ساقه های این درخت ضد درد و یا به عبارتی مسکن است.
وی عنوان کرد: این درخت معمولا بین ۴تا۱۲متر ارتفاع دارد و برگ های آن همیشه سبز، باریک و کشیده با کناره های صاف است و گل های آن درشت، بی بو و سرخ رنگ یا زرد مایل به قرمز و درازای جام گل های آن ۴تا۷سانتی متر است و میوه باریک و دراز آن به طول ۲۰سانتی متر است و پرچم ها از جام گل بلندتر، کیسه های بساک دوحجره ای، حجره ها واگرا، میوه کپسول خورجین مانند، خطی طویل، دوحجره ای، دو دریچه ای، تقریبا فشرده و دانه ها در جهت عرضی بالدار، بارها ضخیم و در نهایت با لبه ای تا حدودی غشایی است.
ریس اداره آب و خاک جهاد کشاورزی تصریح کرد: جهت ذخیره ژنتیکی این گیاه باارزش وحفظ ونگهداری از آن در روستای مدخون شهرستان قیرحدود دو هکتار از این گونه گیاهی به صورت باغی متمرکز توسط اداره منابع طبیعی شهرستان فنس کشی شده و تابلو نصب کرده اند و مراقبت هایی از آن صورت می گیرد تا از ورود افراد متفرقه به داخل این محوطه جلوگیری شود؛ در شهرستان قیروکارزین این گونه نادر به صورت پراکنده درمنطقه آب آسیاب شهرقیر، آبگرم، هنگام ،هورز، تنگ کیش، نیمده و رودخانه باز وجود دارد.
وی گفت: انار شیطان از نظر زیست محیطی پناهگاه مناسبی برای بسیاری از جانوران کم یاب در این مناطق خشک است و این درخت در زمان گل دهی بسیار زیبا و جذاب بوده که در فهرست زیباترین درختان جهان درآمده است و زمان گل دهی آن فصل بهار است و مدت دوام این گل ها تا ۳ماه است.
کوهکن بیان کرد: درخت سمنگ از نظر کنترل فرسایش به خوبی در اراضی شنی رشد می کند و باعث تثبیت شن های روان می شود و این گونه نادر توانایی و استقرار کنترل فرسایش خاک را دارد و با توجه به مقاومت زیاد به خشکی و آتش سوزی گزینه مناسبی برای کنترل بیابان زایی و هم چنین توسعه جنگل در مناطق خشک و نیمه خشک است.
وی افزود: این گیاه با روش های مختلف تکثیر می شود ولی چون نیازهای اکولوژیک خاصی از نظر رطوبت و نوع خاک دارد، تکثیر مصنوعی آن به راحتی انجام نمی پذیرد که این مسئله باعث می شود در تکثیر و بقای این گیاه دچار مشکل شویم و لذا از تمامی علاقه مندان به محیط طبیعی خواهشمندیم که در حفظ و نگهداری این درختچه های زیبا نهایت تلاش خود را انجام دهند تا با انقراض این گونه نادر روبه رو نشویم.
ریس اداره آب و خاک جهادکشاورزی بیان کرد: تعیین موانع موجود برای تکثیر، شناسایی عوامل تخریب رویشگاه های آن و ارزیابی تنوع ژنتیکی جمعیت های باقی مانده، ارائه روشی برای تکثیر انبوه و سریع و تعیین مکان هایی برای استقرار این گیاه و ایجاد رویشگاه های جدید از مهم ترین گام های تحقیقاتی در زمینه حفظ این درختچه است تا از نابودی این گونه باارزش در معرض انقراض جلوگیری شود.
انتهای پیام/ف