نگهداری جانوران وحشی در خانه جرم است/کودکان بیشترین قربانیان حیوانات خانگی
به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، در گذشته حیواناتی در کنار افراد زندگی میکردند که محل زندگی آنها طویلههایی داخل منزل بود؛ پس از گسترش شهرنشینی این حیوانات از خانهها بیرون رفتند، اما مدتهاست که در قالب حیوانات خانگی به خانهها بازگشتهاند، نگهداری از حیوانات خانگی اکنون به یک تب اجتماعی تبدیل شده و در حال گسترش نیز هست.
نگهداری از حیوانات خانگی پدیدهای است که در یکی دو دهه اخیر افزایش یافته و از نژادهای مختلف سگ و گربه شروع و تا ماهیهای آکواریومی و انواع جوندگان را شامل میشود.
نگهداری جانوران وحشی جرم است
مهدی زارع خورمیزی در گفتوگو با خبرنگار فارس از یزد، اظهار کرد: با شیوع ویروس کرونا و انجام قرنطینههای سراسری در کشور، مردم سعی کردند در خانه بماند و از سرگرمیهای داخل خانه استفاده کنند.
وی با بیان این در حال حاضر نگهداری گونههای مختلفی از حیوانات خانگی که به آنها “پِت” هم گفته می شود، به یک سرگرمی در بین اقشار مختلف جامعه تبدیل شده است تصریح کرد: یکی از سرگرمیهایی که اخیرا شاهد آن هستیم، نگهداری حیواناتی مانند انواع پرندگان، ماهیها، سگ، گربه و حتی خزندگان است.
این کارشناس حیات وحش اداره کل محیط زیست استان یزد با بیان این که نگهداری از حیوان خانگی شاید کار لذتبخشی باشد، اظهار کرد: قبل از آوردن حیوان به خانه، باید شرایط زیستی گونه را بدانیم، آن را به خوبی بشناسیم و شرایط زیستی گونه را فراهم کنیم.
مهدی زارع خورمیزی با بیان اینکه اغلب حیوانات خانگی ممکن است ناقل بیماری های مشترک با انسان بوده و یا به نحوی باعث بروز بیماری در انسانها شوند، تاکیدکرد: این بیماریها از بسیاری جهات میتوانند بر انسان تأثیر بگذارند، و بیشترین نگرانی متوجه کودکان خردسال، نوزادان، زنان باردار و افرادی که سیستم ایمنی بدن آنها به دلیل بیماری به خطر افتاده است، میشود.
وی در پایان در خصوص نگهداری گونههای وحشی خاطرنشان کرد: بر اساس قانون شکار و صید، خرید، فروش و نگهداری، کلیه جانوران وحشی بدون اخذ مجوز قانونی ممنوع بوده و جرم تلقی میشود و این اداره در اجرای وظایف ذاتی خود با متخلفین برابر مقررات برخوردی قاطع میکند.
لزوم برخورد جدی پلیس با پدیده سگ گردانی در معابر
محمدرضا حدادزاده، دادستان عمومی و انقلاب استان یزد در این خصوص به خبرنگار فارس، اظهار کرد: بحث سگ گردانی هم از جمله مباحث مرتبط با مقوله نگهداری حیوانات در خانه هاست که باید برای آن برنامه ریزی جدی انجام شود.
وی افزود: در سال ۹۸ بین دستگاه قضا و نیروی انتظامی استان در حوزه بی نظمیهای اجتماعی بر چهار حوزه تفاهم شد تا سختگیری جدی صورت گیرد که نتایج خوبی داشته است.
حدادزاده برخورد با سگگردانی را از مطالبات عمومی ذکر کرد و گفت: در موضوع سگگردانی مکرر به پلیس امنیت تاکید شد که در این حوزه هیچگونه مسامحه ای صورت نگیرد که در این راستا رصد خرید و فروش سگ در فضای مجازی هم در دستور کار قرار گرفت.
دادستان عمومی و انقلاب استان یزد گفت: شرب خمر و ساخت و نگهداری مشروبات الکلی از دیگر مواردی بود که در سال گذشته مورد توجه قرار گرفت که ماحصل آن کشفیات زیاد در این حوزه بود.
حدادزاده تصریح کرد: در حوزه رانندگی پر خطر طی جمع بندی با راهور مصادیق رانندگی پرخطر، علاوه بر آن چیزی که قانون به راهور اجازه داده امکان توقیف دارد مثل رانندگی با مستی، منتهی به تصادف فوتی، برخی مصادیق دیگر نیز استخراج و درجه بندی شد که در مواردی منجر به ارسال پیامک هشدار، اخذ تعهد و یا توقیف وسیله نقلیه بین دو تا شش ماه صورت می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: در راستای وظایف قانونی دادسرا در آموزش ضابطین ۱۲ مورد آموزش در سه ماه اول سال جاری برگزار شده که نسبت به سال قبل رشد ۱۰۰ درصدی را نشان می دهد.
تب داغ نگهداری از حیوانات خانگی
سعید شیخعلیشاهی، پژوهشگر اجتماعی هم در گفتوگو با فارس، با بیان این که نگهداری از حیوانات خانگی پدیدهای است که این روزها در میان مردم به خصوص جوانان باب شده است و علل مختلفی برای آن وجود دارد اظهار کرد: دنیای مدرن امروزی با وجود گسترش تکنولوژی انسانها را تنهاتر کرده است و باعث شده بسیاری از جوانان برای پر کردن خلاهای عاطفی خود به حیوانات و نگهداری از آنها تمایل پیدا کنند.
وی با اشاره به این که برخی از مردم نگهداری و پرورش حیوانات را برای تفریح و سرگرمی انتخاب کردهاند و آن را نشانه طبقه اجتماعی بالا میدانند و برخی دیگر از این راه امرار معاش و کسب درآمد میکنند، تصریح کرد: با این حال باید توجه داشته باشیم که نگهداری از حیوانات در منزل تبعات و آسیبهایی را به همراه دارد.
این پژوهشگر اجتماعی خاطرنشان کرد: نگهداری از حیوانات خانگی پدیدهای نو ظهور به شمار نمیرود و از دیر باز بخصوص در مناطق روستایی حضور گربه،سگ،مرغ و خروس در حیات منازل و یا کوچه و پس کوچههای روستاها امری رایج و معمول بوده است.
شیخعلیشاهی یادآور شد: نگهداری از حیوانات در منازل آپارتمانی از موضوعات تامل برانگیزی به شمار میرود که در طول سالهای اخیر ظاهرا با تنوع گونههای جانوری نیز همراه شده است.
وی افزود: آنچه که به عنوان موضوعی تعجب برانگیز در طول سالیان اخیر شاهد هستیم، نگهداری حیوانات عجیب و غریب توسط برخی افراد است که، عمدتا افرادی که به چنین اقدامی مبادرت می ورزند از قشر جوان و نوجوان جامعه هستند.
این پژوهشگر اجتماعی خاطرنشان کرد: برخی ملاحظات خاص در ارتباط با کودکان و همچنین بی میلی میانسالان و بزرگسالان به چنین رفتارهایی، باعث شده جوانان و نوجوانان به مشتریان پر و پا قرص حیوانات و موجودات عجیب و غریب تبدیل شوند.
وی در واکاوی ریشهها و عوامل موثر در بروز چنین رفتارهایی گفت: همه انسانها علاقهمند هستند متفاوت از دیگران باشند، اما برخی برای اثبات و بروز این تفاوت تلاش و کوشش وافری به خرج میدهند و در مسیری صحیح و اصولی و با ارتقای سطح توانایی های خویش در عرصه های ورزشی،هنری،علمی،فنی و…در صدد اثبات آن هستند و برخی دیگر با اتکای به روش ها و شیوه های خاص همچون سوار شدن بر خودروهای میلیاردی، پوشش عجیب و غرب تلاش می کنند این تمایزات را بصورت عمومی به تصویر بکشند.
وی تصریح کرد: در این میان، افراد و گروههایی از جوانان نیز با خرید موجوداتی خاص، خود را متفاوت از دیگران نشان میدهند که متاسفانه در طول سالیان اخیر مبادرت به چنین رفتارهایی با شدت هر چه بیشتری همراه شده است.
این پژوهشگر اجتماعی با اشاره به این که برخی از جوانان و نوجوانان تلاش میکنند خلاء روحی و روانی خویش را با چنین حیواناتی پر کنند و از فشارهایی عاطفی که با آن دست به گریبان هستند رها شوند یاد آور شد: عامل موثر دیگر در چنین رفتارهایی، ریشه در روزمرگی و زندگی یکنواخت جوانان دارد، که به واقع با اتکای به چنین شیوههایی قصد دارند هیجان را در زندگی خویش جاری و ساری سازند.
شیخعلیشاهی در پایان خاطر نشان کرد: تحکیم و تقویت تعاملاتِ میان اعضای خانواده، شناسایی استعدادهای جوانان و تلاش برای بارور سازی آنها، تعریف و طراحی تفریحات سالم و غنی سازی اوقات فراغت به روشهای هدفمند از راهکارهای موثری است که در پیشگیری از گرایش به چنین رفتارهایی موثر خواهد بود.
انتهای پیام/ب