گلستان

مراکز ترک‌اعتیاد محل کسب درآمد یا ترک معتادان؟/ نداشتن متولی مشخص عامل گسترش اعتیاد در جامعه

به گزارش خبرگزاری recive از گرگان، اعتیاد پدیده‌ای است که از زمان‌های دور در جوامع بشری وجود داشته و هم اکنون نیز به موازات پیشرفت علمی و افزایش غیر قابل تردید در سطح شعور و آگاهی مردم همچنان در حال ترویج و گسترش بوده و هر ساله افراد زیادی را به دام خود می‌کشاند.

اعتیاد نه تنها جنبه فردی بلکه یک آسیب اجتماعی بوده که علاوه بر تهدید سلامت جسم و روان فرد، بر جنبه‌های اجتماعی و اقتصادی جامعه نیز اثرات زیان‌آور و غیرقابل جبران وارد می‌کند.

گسترش انواع مواد مخدر، در دسترس بودن آسان و تغییر الگوی شیوه‌های مصرف سبب شده که عده زیادی از نوجوانان و جوانان به استعمال این مواد گرایش پیدا کرده و زمینه‌ساز بروز مشکلات فراوان برای خود، خانواده و جامعه شوند.

خبرنگار خبرگزاری recive با حجت‌الاسلام علیرضا ریاحی کارشناس خانواده و فعال اجتماعی استان گلستان درباره گسترش اعتیاد و چگونگی کاهش آن در جامعه گفت‌وگویی تفصیلی انجام داده که با هم می‌خوانیم:

recive: در ابتدا شرایط کنونی جامعه را نسبت به موضوع اعتیاد بیان کنید؟
ریاحی:
متاسفانه با توجه به آمار و شرایط کنونی جامعه، تعداد معتادین در کشور و استان ما روز به روز در حال افزایش بوده و جای تاسف و نگرانی مضاعف از این است که سن اعتیاد رو به کاهش رفته و بانوان و دختران جامعه ما نیز به سوی این دام کشنده ترغیب شده و تعداد آنها نیز رو به افزایش است.

آمار ما فقط از افرادی است که در مراکز ترک اعتیاد بسر می‌برند و یا افراد خود معرف که برای دریافت داروی ترک اعتیاد روزانه به این مراکز خاص مراجعه می‌کنند و مسلما آمار جامعه بیش از این‌تعداد است.

recive: به نظر شما برای داشتن جامعه عاری از اعتیاد و یا کاهش آمار معتادان چه باید کرد؟
ریاحی:
متاسفانه برای کاهش آمار معتادان در جامعه توجه علمی و برنامه‌ریزی اصولی تاکنون صورت نگرفته و برای این امر نیاز است که یک برنامه‌ریزی اصولی انجام شود و در ارائه راهکارهای مناسب باید همه جوانب مانند سن معتاد، مدت زمان اعتیاد، نوع مصرف و حتی شرایط روحی و روانی فرد سنجیده و نسبت به آن از روش‌ها و متدهای علمی عملی استفاده کرد.

* فرار از مشکلات، نبود تفریحات سالم، بیکاری و عدم اشتغال مستمر از عوامل مهم گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد محسوب می‌شود

recive: به نظر شما چه عواملی در افزایش آمار معتادان و یا گرایش جوانان به سوی مصرف مواد مخدر تاثیرگذار است؟
ریاحی:
به نظر می‌رسد یکی از چالش‌های جدی در گرایش نوجوانان و جوانان به مصرف موادمخدر، وجود انواع مواد مخدر سنتی و صنعتی در جامعه و دسترسی آسان به ان، انواع مختلف شکل مصرف و تسهیل بودن مصرف آن در مدت زمان کوتاه بدون اطلاع اطرافیان و یا والدین از مصرف فرزندشان، نبود متولی‌ مشخص در حوزه‌های آسیب‌های اجتماعی، رویکرد صرفا سیاسی امنیتی، قضایی و اقتصادی به مسائل حوزه آسیب‌های اجتماعی و جدی گرفته نشدن امور اجتماعی به ویژه آسیب‌ها، عدم ارزیابی مستمر بر طرح‌ها و برنامه‌های ارائه شده از جمله عوامل مهم در معضل اعتیاد است.

فرار از مشکلات، نبود تفریحات سالم، جدی نبودن آموزش کافی در کتب درسی، بیکاری و عدم اشتغال مستمر از عوامل مهم گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد محسوب می‌شود.


حجت‌الاسلام علیرضا ریاحی کارشناس خانواده و فعال اجتماعی استان گلستان

 

recive: کمپ‌ها در سطح کشور یکی از مراکز مهم ترک اعتیاد معتادان بوده وضعیت این مراکز در حال حاضر به چه شکل  و چه عوامل مهمی در ترک‌اعتیاد معتادان در این مراکز دخیل هستند؟
ریاحی:
مراکز ترک اعتیاد زیادی از طریق ماده ۱۵ و ماده ۱۶ در سطح کشور راه‌اندازی شده که متاسفانه بسیاری از آنها شیوه‌های درست و اصولی علمی خاصی را برای ترک اعتیاد معتادان اجرا نمی‌کنند و در سیستم مدیریتی آن هیچ نظارت دقیقی از سوی دستگاه‌های متولی صورت نمی‌گیرد.

اگر تعداد کمپ‌های ترک اعتیاد افزایش یابد اما هیچ نظارتی بر آنها نبوده و شیوه درست و اصولی برای ترک اعتیاد اعمال نشود نه تنها در کاهش افراد‌ معتاد سهمی نخواهند داشت بلکه آسیب و خسارت آنها به لحاظ روحی و روانی بر افراد معتاد و بازگشت دوباره آنها به موادمخدر بسیار جدی‌تر و بیشتر خواهد بود.

* برخی از افراد سودجو مجوز مراکز ترک اعتیاد را‌ برای کسب درآمد و منفعت خود اخذ کرده است/ هیچ برنامه‌ای برای ترک اعتیاد معتادان ندارند

متاسفانه در حال حاضر در سطح کشور مشاهده می‌شود که برخی از افراد سودجو مجوز مراکز ترک اعتیاد را‌ برای کسب درآمد و منفعت خود اخذ کرده و هیچ برنامه‌ای برای ترک اعتیاد معتادان نداشته و در افزایش آمار معتادان در سطح جامعه دخیل هستند، نظارت بر این مراکز عامل مهمی در کاهش تعداد معتادان خواهد بود.

مشاهده کنید در اغلب این مراکز فقط به لحاظ جسمی فرد معتاد سم‌زدایی شده و به دیگر عوامل موثر در اعتیاد فرد توجه نمی‌شود. این فرد بعد از گذراندن دوره ترک اعتیاد به خانواده و جامعه برگشته و زمانی که در‌ شرایط قبلی که عامل مهم در گرایش وی به سوی مواد مخدر بوده قرار می‌گیرد دوباره به سمت مواد مخدر کشیده شده و عملا تمام بار مالی و نیروی انسانی در ترک اعتیاد این فرد به هدر می‌رود.

به نظر می‌رسد باید در این مراکز از متدها و روش‌های علمی به معنای واقعی و عملی استفاده شود و تمام جوانب فرد معتاد به لحاظ جسمی و روحی و روانی سنجیده و بررسی شود تا بتوان در‌ ترک اعتیاد آن گام‌های مهم برداشت.

در ترک اعتیاد علاوه بر فرد معتاد باید خانواده وی نیز آموزش‌های لازم را دیده تا بتوانند زمانی که فرد ترک کرده و به آغوش خانواده بر می‌گردد رفتار مناسبی ارائه داده و وی را با گذشته‌اش مقایسه نکنند تا فرد به معنای واقعی به زندگی سالم و بدون مواد مخدر برگردد.

اگر بتوانیم روش‌های علمی عملی را به صورت برنامه‌ریزی مدون و اصولی در افراد معتاد پیاده کنیم بی‌شک بسیاری از افراد بدون نگهداری در کمپ  و در کنار خانواده می‌توانند مواد مخدر را کنار گذاشته و ترک کنند و آن زمان جامعه به معنای واقعی در افزایش افراد پاک از اعتیاد قدم بر می‌دارد.

نکته دیگری که در برخی از مراکز ترک اعتیاد مشاهده می‌شود این است که معمولا در اساسنامه این مراکز وجود روانکاو و روانشناس در طول مدت ترک اعتیاد معتادان در مراکز ترک اعتیاد الزامی بوده و این افراد باید مشاوره‌های لازم را‌ به افراد در حال ترک و خانواده‌های آنها بدهند.متاسفانه در اغلب این مراکز این افراد صوری بوده و برای کم شدن هزینه‌های مراکز خود‌ از این افراد استفاده نمی‌شود که مطمئنا به لحاظ روحی و روانی خسارت‌های جبران‌ناپذیری به افراد در حال ترک و خانواده‌های آنها وارد خواهد شد.
* نگاه خانواده و جامعه به معتادان باید تغییر کند

recive: در حال حاضر چه مشکلاتی در سطح جامعه برای افراد ترک اعتیاد وجود دارد؟
ریاحی:
ببینید مشکلات ریز و درشت فراوانی در‌ جامعه برای افراد پاک شده از مواد مخدر وجود دارد.

یک فرد مدت زمانی به مواد مخدر اعتیاد داشته و شاید به لحاظ فشارهای روحی و روانی در این مدت مرتکب جرم هم شده باشد، حال این فرد بعد از ترک اعتیاد و خروج از این مراکز باید به زندگی عادی خود برگردد.

مهمترین عامل در قدم اول پذیرفتن فرد از سوی خانواده، اطرافیان و جامعه بوده که باید در این راستا آموزش‌ی لازم داده شود.
متاسفانه در جامعه کنونی ما نگاه مثبت به فرد پاک شده از موادمخدر وجود ندارد و بجای نگاه بیمارگونه به این‌افراد نگاه مجرمانه در‌ جامعه می‌شود.

حال این فرد برای زندگی در اجتماع نیازمند شغل و کسب درآمد خواهد بود که باز هم متاسفانه افراد زیادی در جامعه به این افراد اعتماد نکرده و از دادن شغل به آنها پرهیز می‌کنند.

در مجموع باید گفت نگاه خانواده و جامعه به این افراد باید تغییر کند و این نگاه مستلزم ایجاد بسترهای لازم و آموزش‌های مستمر بوده که در حال حاضر در این راستا اقدام‌های موثر، مستمر و اصولی صورت نگرفته است.

* تمام زیرساخت‌های لازم  یک زندگی نو و  جدید برای فرد پاک‌شده از اعتیاد در جامعه فراهم شود

باید تمام زیرساخت‌های لازم  یک زندگی نو و  جدید برای فرد پاک‌شده از اعتیاد در جامعه فراهم شود وگرنه در مدت زمان کوتاه ما شاهد برگشت دوباره فرد به سمت مواد مخدر خواهیم بود.

در مسیر ترک اعتیاد افراد معتاد و بازگرداندن آنها به جامعه همه مردم جامعه و دستگاه‌های اجرایی باید به صورت جهادی وارد شوند  و اعتقاد و باور دینی آنها این باشد که نجات یک فرد نجات یک جامعه است، اگر این کار به صورت واقعی در جامعه پیاده شود ما شاهد کاهش آمار‌ معتادان در جامعه خواهیم بود.
انتهای پیام/۲۳۰۷


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا