یزد

صرفه‌جویی 30 میلیون مترمکعبی آب کشاورزی در یزد/ بجای محصولات پرآبخواه گیاهان دارویی کشت می‌شود

به گزارش خبرگزاری فارس در یزد، با توجه به این‌که چند سالی است تمام استانهای کشور به ویژه کویر مرکزی ایران با چالش جدی کم و بی آبی شدید مواجه شده، مدیریت منابع آبی و مصرف بهینه به یکی از اولویت های جدی زندگی روزمره مردم به ویژه کشاورزان و باغداران تبدیل شده است.

کشاورزان یزدی هم در این ساله بعد از خشک شدن بسیاری از باغات خود به فکر بهینه‌سازی مصرف آب افتاده و امروزه با مدیریت صحیح مصرف نه تنها موفق به حفظ منابع آبی خود شدند، بلکه در افزایش کیفیت محصولات نیز دستاوردهای خوبی بدست آورده اند.

شیوه نوین کشت دغدغه بی‌آبی کشاورزان را کاهش داده است

حسین زارع، یکی از کشاورزان یزدی در این خصوص به خبرنگار فارس، اظهار کرد: با کنترل و مدیریت میزان آب مصرف‌ شده در کشاورزی، می‌توان همان مقدار آب مورد نیاز را به گیاه رساند و قنات‌ها را حفظ کرد.

وی با بیان این‌که شیوه‌های جدید کشب که از سوی جهاد کشاورزی به کشاورزان آموزش داده می‌شود دغدغه آنها را در خصوص چالش بی آبی کاهش می‌دهد، افزود: در کنار مصرف درست، استفاده از شیوه‌های نوین آبیاری در کشاورزی نیز از جمله راهکارهای موثر برای مدیریت مصرف آب و حفظ زراعت است.

این کشاورز یزدی در ادامه با بیان این‌که استفاده از شیوه‌های نوین کشت منجر به رشد بهتر گیاهان در مزارع استان یزد شده است، گفت: مهندسان کشاورزی در همه مراحل، رشد گیاه را بررسی می‌کنند و همواره بهترین شرایط را برای بهبود کیفیت آن فراهم می‌آورند.

سطح زیر کشت یزد ۶۰ هزار هکتار کاهش یافته است

محمدحسین ملانوری، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد نیز در این خصوص به خبرنگار فارس، اظهار کرد: در سال‌های متمادی با کاهش سطح آب چاه‌ها سطح زیرکشت این استان به بیش از  ۶۰ هزار هکتار کاهش پیدا کرده است.

وی افزود: طبق آمارهای به دست آمده محصولات پرآب خواه مانند ذرت، یونجه، گیاهان جالیزی و صیفی‌جات تبدیل به باغات پسته، گیاهان دارویی گل محمدی و گلخانه‌ها شده‌اند.

ملانوری ادامه داد: در استان یزد ۱۱۲ هزار هکتار اراضی قابل‌کشت وجود دارد که ۳۲ هزار و ۳۵۴ هکتار (معادل ۲۹ درصد) زراعی و ۷۹ هزار و ۶۴۶ هکتار (معادل ۷۱ درصد) به کشت محصولات باغی و گلخانه‌ای اختصاص دارد و بخش کشاورزی مربوط به کشت محصولاتی مانند پسته، انار، زعفران، گیاهان دارویی، زرشک و گل محمدی جایگزین کشت‌های پر آب خواه شده اند.

معاون جهاد کشاورزی یزد تصریح کرد: در سالهای گذشته ۸۰ درصد سطح زیر کشت استان یزد زارعی ۲۰ درصد باغات بوده که و اکنون این روند به طور کامل تغییر کرده و ۸۲ هزار هکتار از زمین های کشاورزی به کشت محصولاتی باغی و ۲۰ هزار هکتار سطح زیر کشت زارعت هستند.

وی با اشاره به اینکه هیچ گونه سطح زیرکشتی به کشاورزی استان یزد اضافه نشده است، تصریح کرد: گلخانه‌های ساخته شده در استان یزد به جهت اصلاح الگوی مصرف و بهینه‌سازی جایگزین کشت سبزیجات و صیفی‌جات شده است.

ملانوری با بیان این‌که ۱۰۰ درصد آب‌های مورد نیاز گلخانه‌ها از قنوات و چاه‌های زیرزمینی که قابلیت شرب ندارند استفاده می‌شود، گفت: از ۱۰ سال گذشته تاکنون هیچ‌ حمایتی برای کشت گیاهان پرآبخواه از سوی جهاد کشاورزی صورت نمی‌گیرد و حمایت‌ها این سازمان در زراعت و باغداری به سمت کشت گیاهان کم آب خواه پیگیری می شود.

معاون جهاد کشاورزی یزد در ادامه با در خصوص اقدامات جهاد کشاورزی در جهت کاهش کشت محصولات پر آب خواه گفت: از سال ۹۸ تاکنون محصول ذرت از هشت هزار به ۸۰۰ هکتار و کشت یونجه از سه هزار و ۸۰۰ به ۴۰۰ هکتار و کشت جالیزی در استان یزد بین دو هزار تا ۲۵۰۰ کاهش یافته است.

وی به دیگر برنامه های جهاد کشاورزی در خصوص بهینه سازی مصرف آب کشاورزی اشاره و عنوان کرد: برگزاری کلاس‌های ترویجی جهت کشت گیاهان کم آب خواه اجرای آبیاری کم‌فشار و تحت‌فشار در اغلب چاه‌های کشاورزی استان یزد مهم‌ترین اقدامات این سازمان در ۱۰ سال گذشته است.

ملانوری به اقدام مهم در جلوگیری از تبخیر آب از سوی جهاد کشاورزی اشاره و یادآور شد: توسعه سایبان‌ها و ساخت آن روی باغات استان یزد ۲۵ تا ۳۰ درصد به کاهش مصرف آب کمک کرده است.

وی در خصوص طرح توسعه سایبان گفت: کشیدن توری‌های مخصوص روی باغات باعث جلوگیری تبخیر بیش از 3 هزار متر آب از محصولات کشاورزان می شود.

ملانوری با بیان این‌که انجام طرح توسعه سایبان از خرداد تا پایان شهریور انجام می‌شود خاطرنشان کرد: به علت هزینه زیاد این سایبان‌ها اجرای این طرح برای همه کشاورزان مقدور نیست. اما جهاد کشاورزی برای متقاضیان این طرح تسهیلات ویژه ارائه می‌دهد.

وی تأکید کرد: از هنگام شروع برنامه بهینه‌سازی از سال ۱۳۹۸ در استان یزد ۳۰ میلیون مترمکعب در مصرف آب کشاورزی صرفه‌جویی شده است.

معاون جهادکشاورزی یزد با اشاره به این‌که برای اصلاح آب در کشاورزی سامانه نوین آبیاری و نگهداری قنوات راه‌اندازی شده است اذعان کرد: استان یزد داری دو هزار ۶۹۰ رشته قنات با برداشت بیش از ۱۷۰ مترمکعب آب است که طی دو سال گذشته آب ۲۱۵ قنات تثبیت شده است.

ملانوری با بیان اینکه جهاد کشاورزی بر مصرف آب در زمین های زراعی و باغی مستمر است خاطرنشان کرد: طبق تعرفه‌های جهاد کشاورزی اجازه حتی یک مترمربع از آب‌های انتقالی برای آبیاری گلخانه‌ای داده نمی شود.

وی استان یزد را در کشت گلخانه‌ای پیشرو دانست و تصریح کرد: از سال ۷۳ اولین گلخانه‌ها در استان یزد به وسعت دو هزار ۵۰۰ مترمربع ساخته شده که با هدف جایگزینی کشت‌ها در فضای باز انجام می شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی یزد گفت: هم اکنون ۲ هزار و ۳۰۰ حلقه چاه مجاز کشاورزی در این استان فعال است و با توجه کاهش نزولات جوی و تداوم خشکسالی در این زمینه ضرورت دارد کشاورزان با روش آبیاری نوین برداشت آب را مدیریت کنند.

ملانوری در پایان خاطرنشان کرد: گرم‌ شدن زمین، تداوم ۲۵ ساله خشکسالی و کاهش آب سفره‌های زیرزمینی، آبدهی قنات‌ها و کاهش منابع آبی شده تا جایی که تلاش می‌شود از روش‌ها و فناوری‌های مدرن برای کاهش مصرف آب در هر بخش به‌ویژه کشاورزی استفاده شود.

انتهای پیام/چ/ی


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا