صدا و سیما و تجلیل از اقوام ایرانی در نوروز
صدا و سیما و تجلیل از اقوام ایرانی در نوروز
حضور اقوام مختلف از جمله اقوام ترک، کرد، عرب، بلوچ، لر، بختیاری، ترکمن و…در برنامه های پربیننده صدا و سیما در نوروز ۱۴۰۱ و معرفی آداب، رسوم، گویش و موسیقی آنها، نشانگر توجه به ارزش های قومی بود که امیداست در آینده نیز تکرار شود.
فصل سوم «عصرجدید» با اجرای احسان علیخانی، برنامه پرمخاطب سیما که از نیمه شعبان شروع شد، توجه خاصی به اقوام مختلف داشت. این برنامه که تا پاسی از نیمه شب ادامه داشت، با حضور گروه های مختلف هنری و شخصیت های شناخته شده از میان اقوام ایرانی همراه بود و با اجرای خواننده گروه هنری بختیاری همزمان با تحویل سال نو به نقطه اوج خود رسید.
برنامه طنز خندوانه و رامبد جوان نیز در برنامه های نوروزی خود نگاه ویژه ای به اقوام ایرانی داشتند و اکثر شبها، میزبان یکی از قومیت ها با لباس خاص خود بودند. در این برنامه ها شخصیت های تاثیرگذار و هنرمندان اقوام، با سخنان خود و اجرای موسیقی های فولکلوریک، به معرفی و تجلیل از آداب قومیت های مختلف اهتمام ورزیدند. در این برنامه ها، مردم ایران به مثابه یک «خانواده» در کنار یکدیگر، همبستگی و دلبستگی ملی را به نمایش گذاردند و خندوانه موفق شد خلاقانه در تحکیم روابط فرهنگی اعضای این خانواده بزرگ موثر باشد. رامبد جوان در برنامه نوروزی، تنها بر روی خنداندن مخاطب متمرکز نشد و مبتکرانه و با استفاده از ظرفیت طنازانه جناب خان به معرفی فرهنگ عمومی کشور و خصوصیات اقوام ایرانی هم پرداخت.
ملت ایران متشکل از قومیت های مختلف در طول تاریخ، بارها از تمامیت ارضی ایران حمایت کرده و بخصوص در دوره دفاع مقدس غیورانه و ایثارگرانه با دشمن بعثی جنگیده و در این راه شهدای گرانقدر، جانبازان سرافراز و آزادگان پرافتخاری را برای رضای الهی، تقدیم نمودند. اقوام ایرانی که همواره تجلی همبستگی و تقویت هویت ملی ایرانیان بوده و موجب تقویت هویت و اتحاد ملی شده اند، نقش عمده ای نیز در سازندگی و پیشرفت ایران اسلامی داشته اند. طبیعی است که آنها به عنوان بخشی از پیکره ایران، انتظار داشته باشند که مختصات فرهنگی، تاریخی، مذهبی و زبانی آنها پاس داشته و ترویج گردد.
اسلام و ایرانی بودن دو مولفه وحدت ملی در جمهوری اسلامی ایران است. در معارف اسلامی و بر اساس مفاد قانون اساسی و بیانات امام راحل و رهبر انقلاب، اقوام و مذاهب مختلف، محترم شمرده می شوند و مقولهی «قومیت» و «مذهب» هیچگاه مانع شناسایی و اعطای حقوق مسلّم اقوام ایرانی نبوده است. به هر میزان که مؤلفههای هویت قومی به عنوان جزء لاینفک هویت ملی تقویت شوند، همبستگی ملی نیز تقویت خواهد شد. سنتهای مختلف، آداب و عادات مختلف و استعدادهای گوناگون و متنوع، یک فرصت است که اجزای گوناگون یک ملت را تکمیل می کند و می باید معرفی و ترویج شود.
در برنامه نوروزی صدا و سیما، نوآوری های محتوایی و خلاقیت های فنی همراه با پرداختن به مختصات قوم های ایرانی، اشاعه دهنده گفتمانی برادرانه بود که موجب جذابیت برنامه های پربیننده «عصر جدید» و «خندوانه» شد و ایمان اسلامی، صداقت، شجاعت، ایران دوستی، مهمان نوازی و وطن پرستی اقوام مختلف را به نمایش گذارد.
برنامه های نوروزی صدا و سیما نشان داد که نام ایران نشان دهنده هویت جمعی همه ایرانیان است و پاسداری از این هویت در سایه اتحاد و انسجام ملی یک نیاز و ضرورت اساسی است که نمی تواند منحصر به ایام خاص باشد و همواره باید همواره مورد توجه جدی مسئولین فرهنگی و بخصوص رسانه ملی قرار گیرد.