حملات آسم؛ گزینه های غذایی پیشگیری کننده و تشدید کننده
زمانی که عملکرد سلول های عضلات در ریه ها مختل شود و دچار انقباض و سفت شدن شوند، آسم بروز می کند. این سلول ها روی سایر سلول ها نیز اثر می گذارند و شروع به تولید بیشتر مواد مخاطی غلیظ و جذاب می کنند.
علائم آسم شامل؛ کوتاه شدن تنفس، سفت شدن قفسه سینه، عطسه، سرفه، مشکل در صحبت کردن و حتی از حال رفتن فرد است. بنا به تحقیقات و آمار، حدود ۳۰۰ میلیون نفر در سرتاسر دنیا از آسم رنج می برند و حدود ۲۵۰ هزار نفر سالانه بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند. از سال ۱۹۸۰ تعداد افراد مبتلا به آسم حدود ۷۵ درصد افزایش یافته و میزان رشد بیماری در کودکان زیر پنج سال به ۱۶۰ درصد نیز می رسد.
توجه به توصیه های پزشکان، مصرف برخی غذاها و میوه ها به مقدار نیاز و کاهش مصرف غذاهای کنسروی و حاوی مواد نگه دارنده تاثیر زیادی در کاهش علائم و حملات ناشی از آسم دارد.
در اینجا بهترین و بدتری گزینه های غذایی برای جلوگیری یا تشدید علائم آسم معرفی شده است:
بهترین؛ ماهی های چرب: منافع بهداشتی اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در ماهی ها، فراتر از حافظت در برابر بیماری های قلبی، سکته مغزی، دیابت، و آلزایمر است. این اسیدهای چرب در برابر حملات آسم نیز محافظت ایجاد می کنند. انواع ماهی های چرب خواص و اثرات ضد التهابی دارند و می توانند مانند التهاب برونش شوند که علامت شایع حملات آسم است. خطر ابتلا به آسم در کودکانی که مادران آنها در زمان بارداری دو بار در هفته ماهی مصرف می کنند نیز به مراتب کمتر از سایرینی است که ماهی را در رژیم غذایی خود ندارند.
بهترین؛ توت ها و سبزیجات تیره رنگ: انواع توت ها و سبزیجات تیره رنگ مانند اسفناج، مقادیر بالای ویتامین ث را دارند و مشخص شده که مصرف این ویتامین به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خس خس سینه در کودکان مبتلا به آسم کمک می کند. مصرف مکمل های ویتامین ث نیز خالی از فایده نیست و می تواند منجر به کاهش حملات آسم شود.
بهترین؛ نوشیدن شیر: شیر نه تنها منبع بزرگ کلسیم است، بلکه غنی از منیزیوم نیز محسوب می شود؛ یک ماده معدنی کاهنده علائم آسم که در دانه های بذر کتان نیز موجود است. منیزیوم باعث شل شدن عضلات اطراف برونش می شود و راه های هوایی را باز نگه می دارد.
بهترین؛ هویج: هویج فقط برای حفظ سلامت چشم مفید نیست بلکه بدن را در برابر آسم ناشی از ورزش نیز مصون نگه می دارد. بتاکاروتن موجود در هویج یک نوع آنتی اکسیدان است که در بدن تبدیل به ویتامین آ می شود و باعث افزایش سیستم ایمنی بدن در برابر حملات آسم خواهد شد. هویج هرچه پررنگ تر باشد، کاروتنوئید بیشتری دارد.
بهترین؛ آووکادو: یک دلیل دیگر برای اضافه کردن آووکادو به رژیم غذایی وجود دارد؛ آووکادو حاوی آنتی اکسیدانی به نام گلوتاتیون است که نگهبان ریه های شما در برابر استرس راه های هوایی و آسیب بافت ها محسوب می شود. چربی های مفید در آووکادو محافظ سلامت قلب، است، کلسترول بد یا ال دی ال را کاهش داده و منجر به افزایش سطح کلسترول خوب یا اچ دی ال می شود.
بهترین؛ سیر و پیاز: پیاز حاوی مقدار زیادی ترکیبات ضد التهابی است که می تواند آسم را درمان کنند و علائم آن را کاهش دهد. همچنین مقدار زیادی آنتی اکسیدان فلاوونوئید کوئرسیتین دارد و به طور متوسط حاوی ۵۰ میلی گرم کوئرسیتین است؛ بنابراین اگر به طور روزانه پیاز مصرف کنید، شدت حملات آسم در شما کاهش خواهد یافت. پیاز، ۹ گونه ترکیب ضد التهابی متفاوت دارد. مصرف آن کاملا بی خطر است و به ندرت دیده شده که کسی در اثر مصرف پیاز دچار آلرژی شود. سیر به خاطر طبیعت گرم خود یک سبزی مناسب برای درمان آسم و آلرژی به شمار می آید. در فلسفه چینی های باستان، سیر جایگاه ویژه ای دارد و در درمان گیاهی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
بهترین؛ سیب: سیب و آب سیب حاوی فیتوکمیکال ها و مواد آنتی اکسیدانی است که عملکرد ریه را بهبود می بخشند، بنابراین به افرادی که از آسم رنج می برند توصیه می شود هر روز یک عدد سیب بخورند. در ضمن مصرف روزانه سیب توسط زنان باردار، احتمال ابتلا و تولد فرزندشان با مشکل آسم و یا آلرژی را کمتر می کند. پژوهش ها نشان می دهند مادرانی که در طول دوران بارداری دست کم هفته ای چهار عدد سیب می خورند، از بروز آسم و آلرژی در کودکان شان پیشگیری می کنند.
بدترین؛ فست فود: یک مطالعه بین المللی در بریتانیا روی دو میلیون کودک، ارتباط بین مصرف غذاهای سریع و خطر ابتلا به آسم را نشان داده است. مصرف سه وعده یا بیشتر فست فودها در هفته خطر ابتلا به آسم را در کودکان و نوجوانان ۳۰۹ درصد افزایش می دهد. محققان تصور می کنند که دلیل این امر با سطح بالای چربی های اشباع شده در این غذاها ارتباط دارد و منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن و شروع حملات آسم می شود.
بدترین؛ الکل، میوه های خشک، سوپ فوری و سیب زمینی سرخ شده: تمامی این گزینه ها حاوی سولفیت هستند؛ ماده نگهدارنده ای که می تواند منجر به حملات آسم شده و حتی در کسانی که حساسیت غذایی دارند شروع کننده آنافیلاکسی باشد. سالیسیلات ترکیب دیگری در میوه های خشک و غذاهای فراوری شده است که منجر به تشدید حملات آسم می شوند.
بدترین؛ نمک: مطالعات دانشمندان نشان می دهد که زیاده روی در مصرف نمک نه تنها سلامت قلب را به خطر می اندازد، بلکه باعث تشدید علائم آسم نیز می شود؛ بنابراین کنترل و مدیریت مصرف نمک باعث کنترل علائم آسم و آلرژی می گردد.
منبع: prevention