اقتصادی

تحلیل تکنیکال شاخص قیمت نفت خام/ احتمال دارد نفت به بشکه ای 110 دلار هم برسد

خبرگزاری فارس؛ تحلیل تکنیکال ِنمودار قیمت یک کالا یا خدمات، بررسی روند تغییرات قیمت در گذشته با هدف پیش‌‌‌بینی روند تغییرات در آینده است. روش اصلی در این تحلیل، شناسایی الگوهای تکرارپذیر در گذشته و بررسی احتمال وقوع آنها در آینده همراه با میزان تأثیرات مربوطه است. این تحلیل جزو یکی از اقسام آینده پژوهی محسوب می­شود.

به دلیل وابستگی قیمت نفت خام به پارامترهای متعدد سیاسی-اقتصادی، تحلیل تغییرات آن و پیش­‌بینی حرکت­‌های قیمت نفت، کاری دشوار و در برخی موارد غیرممکن است. شاید بتوان در بازه‌­های زمانی کوتاه مدت، حرکت­‌های جزئی آن را تشخیص داد. اما در بازه زمانی درازمدت، تشخیص درست و کم خطای حرکت قیمت نفت و پیش­‌بینی مسیرهای صعودی و نزولی آن، کار بسیار دشواری است.

 در تحلیل قبلی که در انتهای فرودین ماه سال جاری منتشر شد؛ نکات مهمی پیش‌­بینی شده بود که با صحت کامل محقق شد. اهمیت این تحلیل آنجا مشخص می‌­شود که بدانیم این تحلیل ماه­‌ها قبل از وقوع جهش در شاخص قیمت نفت خام ارائه شده است.

*پوتین: صعود قیمت هر بشکه نفت به ۱۰۰ دلار کاملا ممکن است

در تصویر زیر، قسمتی که با دو فلش مشکی رنگ مشخص شده است؛ زمانی است که تحلیل فروردین ماه ارائه شد و شاخص قیمت در محدوده 60 دلار قرار داشت.

در تحلیل قبلی به نکات زیر اشاره شده بود:

1- در تحلیل 28 فرودین ماه ذکر شد که موانع متعددی در مسیر نزولی وجود دارد و کاهش قیمت، مسیر سرراست و یکنواختی در پیش‌‌‌رو ندارد. این پیش­‌بینی دقیقاً رخ داد و ما شاهد هیچگونه کاهش شاخص قیمت به کمتر از محدوده 60 دلار نبودیم.

2- همچنین برای مسیر صعودی پیش‌­بینی کردیم که وضعیت شاخص قیمت نفت خام دارای پتانسیل صعود جهشی است. در آن تحلیل ذکر شد که در صورت افزایش شاخص قیمت و شکسته شدن خط مقاومت نسبتا ضعیف 65 دلار و همچنین شکسته‌‌‌شدن تراز 100 درصد فیبوناچی در محدوده 68 دلار، باید منتظر افزایش شاخص قیمت تا خط مقاومتی 76 دلار بود.

این اتفاق دقیقاً رخ داد و تمام خطوطی که به عنوان محدوده مقاومتی تعیین شده بود، با دقت بالایی در مقابل افزایش شاخص قیمت نفت خام حساسیت نشان دادند و عدد 76 دلار بدون حتی یک دلار اختلاف به عنوان یک سد محکم در مقابل صعود شاخص قیمت مقاومت کرد که دقیقاً مطابق با پیش‌­بینی ما بود.

لازم به ذکر است که برای مدیران نفتی و کسانی که تصمیم‌­های اقتصادی مبتنی بر مسیر قیمت نفت خام می­گیرند؛ دانستن مسیر حرکت شاخص قیمت و خطوط حساس بازار، با تقریبی در حد 3 تا 4 دلار ایده‌­آل است.

در تحلیل فروردین ماه متذکر شده بودیم که شاخص قیمت پس از این صعود، مدتی توقف خواهد داشت که دقیقاً این اتفاق رخ داد و خط 76 دلار، افزایش شاخص قیمت را پس زد و مانع از صعود بیشتر آن شد. سپس متذکر شدیم که در صورت شکسته شدن مقاومت­‌های موجود در 76 و 80 دلار،  افزایش قیمت تا تراز بعدی فیبوناچی یعنی محدوده 110 دلار محتمل است.

اکنون با توجه به شروع فصل سرد سال و در شرایطی که شاخص قیمت به بیش از 80 دلار در هر بشکه رسیده است؛ همگان از افزایش قیمت سوخت و انرژی اطمینان دارند و حتی پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز اخیراً اذعان کرده بود : “صعود قیمت هر بشکه نفت به ۱۰۰ دلار کاملا ممکن است.” اما تحلیل قبلی در 28 فروردین 1400 در شرایطی بود که قیمت­ در محدوده 60 دلار و کمتر از آن قرار داشت و به دلایلی نظیر کرونا، رکود اقتصادی و شروع شدن فصل گرم سال، ظاهراً نشانه‌­هایی از افزایش شاخص قیمت نفت خام وجود نداشت.

*تحلیل تکنیکال شاخص قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت (WTI):

در ادامه تحلیل شاخص قیمت نفت‌خام وست تگزاس اینترمدیت در بازار CFD  با استفاده از روش تحلیل تکنیکال، ارائه می‌‌‌شود. معاملة CFD (قرارداد برای تفاوت)[2] بطور ساده و خلاصه عبارت است از یک معامله زمان‌‌‌دار که دو طرف معامله توافق می‌‌‌کنند که تفاوت قیمت شروع و پایان معامله را به یکدیگر پرداخت کنند. در واقع هدف از معاملات CFD کسب سود از نوسانات قیمت است.

همانطور که در تصویر فوق مشاهده می­‌کنید؛ نمودار قیمت نفت خام در یک کانال صعودی قراردارد. این کانال که از اواخر آوریل سال 2020 میلادی آغاز شده است؛ تاکنون به قوّت خود باقی مانده است و خطوط جانبی به خوبی توانسته است حرکت قیمت نفت خام را در درون خود مدیریت کند. بنابراین به دلیل اهمیت و اعتبار این کانال، شکسته شدن آن از هریک از دو طرف، قطعاً با جهش و نوسانات شدیدی همراه خواهد بود.

خطوط مقاومتی و حمایتی موجود در نزدیکی خط اصلی شاخص قیمت نفت خام شامل موارد زیر است:

1- در سمت پایین شاخص قیمت، ناحیه 76 دلار همچنان یک خط حمایتی قوی است. و پایین­‌تر از آن خط 68 دلار نیز وجود دارد که از اهمیت کمتری برخوردار است. بین این دو ناحیه، دیواره پائینی کانال صعودی وجود دارد که از اهمیت زیادی برخوردار است.

2- در سمت بالای شاخص قیمت، محدوده 85 دلار، یک خط مقاومتیِ نسبتاً قابل توجه است. اما مهمتر از آن دیواره بالایی کانال صعودی است که کمی بالاتر از محدوده 85 دلار قراردارد. پس از آن خط 100 دلار و سپس محدوده 110 دلار قراردارد.

برحسب اینکه نقاط ابتدایی و انتهایی تراز فیبوناچی را در کدام قسمت قرار دهیم؛ هر کدام از خطوط 85 دلار، 100 دلار و 110 دلار می­توانند در یکی از ترازهای فیبوناچی در حرکت صعودی قرار بگیرند که این مطلب سبب اعتبار بیشتر این خطوط خواهد شد.

باتوجه به مطالب گفته شده؛ پیش‌­بینی مسیر شاخص قیمت نفت خام در دو سناریوی صعودی و نزولی ارائه می­شود.

مسیر نزولی: باتوجه به پارامترهای فاندامنتالی (سیاسی – اقتصادی) متعددی همچون آغاز فصل سرد سال و کمبود سوخت در برخی مناطق جهان، احتمال حرکت نزولی شاخص قیمت نفت خام ضعیف است. اما در صورت وقوع این پدیده؛ شاخص قیمت در ابتدا با خط 76 دلار مواجه خواهد شد که از استحکام مطلوبی برخوردار است. سپس با دیواره پائینی کانال صعودی مواجه خواهد شد و بعد از آن نیز محدوده 68 دلار قراردارد.

اما اگر به هر دلیلی پتانسیل کافی برای شکستن این خطوط وجود داشته باشد؛ پس از عبور از آنها با کاهش شدید و سریع شاخص قیمت نفت خام روبرو خواهیم شد که قطعاً کشورهای صادرکننده نفت را با بحران منابع مالی مواجه خواهد کرد.

مسیر صعودی: در شرایط فعلی، ادامه افزایش شاخص قیمت نفت خام، مورد انتظار است. این افزایش تا رسیدن به خط مقاومتی 85 دلار و پس از آن تا رسیدن به تراز بعدی فیبوناچی در محدوده 86 دلار ، ممکن الوقوع است.

همانطور که در تصویر زیر مشاهده می­کنید؛ یک زوج کَندِل در دو هفته میانی ماه آگوست 2021 تشکیل شده بود که در صورت ادغام آنها در یکدیگر، یک کَندِلِ هَمِر (چکش ، Hammer) قوی و معتبر ایجاد می­شود که در همان زمان به وضوح خبر از شروع یک حرکت پرقدرت صعودی داده بود. به نظر می­رسد که انرژی تزریق شده توسط این ضربه محکم به نمودار قیمت، بطور کامل تخلیه نشده و حداقل شاخص قیمت را محدوده 85 دلار بالا خواهد برد.

پس از آن شاخص قیمت، با دیواره بالایی کانال صعودی برخورد خواهد کرد. این برخورد اندکی از سرعت صعود شاخص قیمت خواهد کاست. حتی وقوع حرکت­‌های بازگشتی و تصحیحی رو به پایین نیز بسیار محتمل است. در ادامه باید منتظر وقوع نشانه‌­هایی برای یک صعود پرقدرت باشیم. نشانه‌­هایی همچون یک کندل همر (چکش Hammer) یا چیزی شبیه به آن.

اگر خط مقاومت 85 دلار به تنهایی قرار داشت؛ از قدرت زیادی برخوردار نبود و حرکت صعودی شاخص قیمت، آن را به سادگی می­شکست. اما در محدوده 85 تا 87 دلار، سه خط مقاومتی با یکدیگر ترکیب شده­‌اند که عبارتند از: خط مقاومت 85دلار + تراز 1.618 فیبوناچی + دیواره بالایی کانال صعودی. شکستن این ترکیب سه­‌گانه نیازمند قدرت زیادی است.

در صورت شکسته شدن این محدوده، صعود شاخص قیمت نفت خام تا 100 دلار مورد انتظار است و در صورت شکسته شدن این محدوده نیز، باید منتظر افزایش شاخص قیمت تا محدوده 110 دلار بود.

یادداشت از محمّدمهدی مومن دوست، کارشناس نفت و گاز

*تاریخ اعتبار این تحلیل تا اول نوامبر2021 است.

انتهای پیام/


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا