چهارمحال و بختیاری

افزایش ۵۰درصدی تصادفات منجر به فوت دزچهارمحال و بختیاری

افزایش ۵۰درصدی تصادفات منجر به فوت دزچهارمحال و بختیاری

سرهنگ سید غلامعلی نوربخش  افزود: همچنین آمارها نشان می‌دهد شمار تصادف‌های جرحی و خسارتی در چهارمحال و بختیاری نیز از ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا اول فرودین امسال هر کدام ۳۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش نشان می‌دهد.

وی اظهار داشت: بیشترین تصادف‌های جاده‌ای ثبت شده از ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تاکنون در محورهای لردگان (گوشکی به سمت قرح)، بروجن و شهرکرد رخ داده است.

رییس پلیس راه چهارمحال و بختیاری گفت: بیشترین حوادث جاده‌ای در ۲۰ کیلومتری ورودی شهرها به وقوع می‌پیوند، به همین دلیل رانندگان باید پس از ۲ تا سه ساعت رانندگی یک ربع استراحت داشته باشند.

وی بر ضرورت رعایت سرعت مطمئنه در جاده‌ها و استراحت رانندگان در زمان خستگی و خواب‌آلودگی برای پیشگیری از هرگونه حادثه‌ دلخراش تاکید کرد.

نوربخش یادآور شد: همچنین با توجه به اینکه بیشتر جاده‌های استان دوطرفه، منتهی به پرتگاه، پرپیچ و خم و کوهستانی است و کوچکترین تخلف رانندگی می‌تواند حادثه دلخراشی را رقم بزند انتظار می‌رود مسافران زمان بازگشت خود را به به شب موکول نکنند.

وی به رانندگان هشدار داد: هرگونه رعایت نکردن سرعت مطمئنه، سبقت غیر مجاز و انحراف به چپ در حین رانندگی می‌تواند منجر به حادثه شود.

جاده‌ها چهارمحال و بختیاری لغزنده است

رییس پلیس راه چهارمحال و بختیاری با اشاره به بارش باران رحمت الهی در بیشتر محورهای ارتباطی استان گفت: با توجه به بارش باران جاده‌های ارتباطی استان لغزنده گزارش شده است.

وی ادامه داد: با توجه به لغزنده بودن جاده‌های ارتباطی چهارمحال و بختیاری براثر بارش باران انتظار می‌رود کاربران جاده‌ای با رعایت سرعت مطمئنه رانندگی کنند.

نوربخش ادامه داد: در زمان حاضر تمام محورهای ارتباطی چهارمحال وبختیاری باز و ترافیک عادی و روان است.

گفتنی است، در استان سه هزار و ۷۰۰ کیلومتر راه برون شهری اصلی، فرعی و روستایی وجود دارد که از این میزان ۳۰۸ کیلومتر بزرگراه و چهارخطه، ۷۳۲ کیلومتر راه اصلی و ۲ هزار و ۴۰۰ کیلومتر راه روستایی است.

چهارمحال و بختیاری دارای ۲۷۰ کیلومتر بزرگراه، ۷۵۸ کیلومتر راه اصلی، ۲۹۱ کیلومتر راه فرعی و ۲ هزار و ۳۷۱ کیلومتر راه روستایی است که جاده ترانزیت شهرکرد به خوزستان (بروجن به لردگان) به‌ عنوان یکی از محورهای شریانی و ترانزیت کشور در مسیر ارتباطی استان‌های فلات مرکزی ایران به بنادر جنوب‌غرب و جنوب کشور است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا