افت 4 درصدی ضریب بازیافت میادین نفتی ایران در دولت دوازدهم
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با عنوان «بررسی عملکرد دولت دوازدهم در صنعت نفت» عنوان کرده است که حدود 61 درصد از میدانهای نفتی کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند. لذا طبیعی است که با افت فشار مخزن و کاهش تولید مواجه باشند.
متوسط ضریب بازیافت مخازن نفتی کشور نشان دهنده میزانی از ذخایر کشور است که امکان برداشت آنها وجود دارد. برنامههای ششم توسعه، وزارت نفت را به افزایش یک درصدی متوسط این ضریب در میادین نفتی کشور مکلف کرده است. آنچه از گزارش عملکرد وزارت نفت بر می آید انجام یک سریکارهای مطالعاتی است که نتایج آنها هنوز عملیاتی نشده است.
بنابراین، به طور کلی برنامه عملیاتی قابل توجهی برای افزایش ضریب بازیافت میادین نفتی و نگهداشت تولید این میادین در طی پنج ساله برنامه ششم صورت نگرفته است. بررسی آمارها نشان میدهد که ضریب بازیافت مخازن نفتی از سال 1392 تا سال 1398 حدود 5.2 درصد کاهش داشته است.
میزان متوسط ضریب بازیافت مخازن کشور
با توجه به حکم این بند قرار بود تا سال پایانی اجرای برنامه ششم (سال 1399) ضریب بازیافت مخازن کشور به میزان 1 درصد افزایش یابد، یعنی درصد بازیافت از 28.57 درصد در سال 1395 به 29.57 درصد در انتهای برنامه برسد. اما نهتنها این امر میسر نشده است، بلکه ضریب بازیافت مخازن نفت بین سالهای 1395 الی 1398 با کاهش 4 درصدی مواجه بوده است.
همچنین در مورد ضریب بازیافت مخازن گازی در سالهای برنامه ششم، مقدار آن روند کاهشی به میزان 0.9 درصد داشته است که نشانگر این است که دولت با اهداف برنامه ششم فاصله دارد. در صورت عدم تأمین سرمایه مورد نیاز برای توسعه میادین اکتشافی برای جبران بخشی از افت تولید میادین، میزان تولید نفت کشور به شکل چشمگیری با روند کاهشی مواجه خواهد شد.
انتهای پیام/