اختلاف ۵.۶ درصدی نرخ تورم دهک اول و دهم/ کدام دهک بیشترین تورم را تجربه کرد؟
اختلاف ۵.۶ درصدی نرخ تورم دهک اول و دهم/ کدام دهک بیشترین تورم را تجربه کرد؟
به گزارش خبرگزاری recive، هفته گذشته بود که مرکز آمار ایران، با انتشار گزارش شاخص قیمت مصرفکننده، از آمار نرخ تورم در نخستین ماه سال جاری رونمایی کرد. در گزارش مرکز آمار، نرخهای تورم به تفکیک دهکهای هزینهای نیز محاسبه و ارائه شدهاند.
علت تفاوت تورم دهکها به شیوه هزینهکرد آنها برمیگردد؛ خانوارهای ایرانی با هر سطح درآمد و هزینه، سبد مصرفی متفاوتی دارند و از برخی کالاها و خدمات بیشتر و از برخی از آنها کمتر مصرف میکنند. از سوی دیگر، میزان افزایش قیمتها در دستهبندیهای گوناگون این کالاها و خدمات متفاوت است و همین تفاوت سبب اختلاف تورمهای ثبتشده برای دهکهای هزینهای است.
به گزارش تجارتنیوز،طبق آمارهای بانک مرکزی، خانوارهای حاضر در دهکهای هزینهای بالاتر که ثروتمندان کشور را تشکیل میدهند، از دهکهای پایین، که همان افراد با سطح درآمد و هزینه کمتر هستند، تورم بیشتری را تجربه کردهاند.
بررسیها حاکی از آن هستند که در حالی نرخ تورم ۱۲ماهه منتهی به فروردین ۱۴۰۳ در کل کشور معادل ۳۸.۸ درصد بوده، دهک اول کمترین نرخ تورم سالانه معادل ۳۴.۷ درصد را ثبت کرده و این رقم در بالاترین دهک هزینهای در سطح ۴۰.۱ درصدی قرار گرفته است. به این ترتیب، اختلاف بیشترین و کمترین نرخ تورم سالانه دهکهای هزینهای برابر با ۵.۶ واحد درصد بوده که در مقایسه با اسفند سال گذشته ۰.۲ واحد درصد افزایش پیدا کرده است.
افزایش نرخ تورم با بالا رفتن در دهکهای هزینهای، در بررسی نرخهای تورم ماهانه و نقطه به نقطه فروردینماه نیز دیده میشود.
نرخ تورم ماهانه در فروردین ۱۴۰۳ برای دهک هزینهای اول برابر با ۲.۴۴ درصد بوده و این رقم با افزایش تدریجی در دهکهای بالاتر، به ۲.۷۷ درصد در دهک هزینهای دهم رسیده است.
نرخ تورم نقطه به نقطه نیز در دهک اول کمترین میزان خود یعنی ۲۸.۱ درصد را ثبت کرده است. با این حال، این بار دهک نهم شاهد بیشترین تورم نقطه به نقطه به میزان ۳۱.۶ درصد بوده است.
مهمترین علت اختلاف نرخ تورم در بین دهکها، ضریب اهمیت کالاهای و خدمات در سبد مصرفی این خانوارهاست. طبق دادههای مرکز آمار، کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات، اهمیت بیشتری در سبد مصرفی خانوادههای دهکهای پایینتر دارد اما در دهکهای بالاتر، اهمیت کالاهای غیرخوراکی بیشتر میشود.
آمارها نشان میدهند ضریب اهمیت خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات در دهک اول ۴۲.۴ درصد بوده و این رقم در دهک دهم به ۲۱.۶ درصد کاهش یافته است. در مقابل، دهک اول ۵۷.۶ درصد از هزینههای خود را به کالاهای غیرخوراکی و خدمات و اختصاص داده و این میزان در دهک دهم برابر ۷۸.۴ درصد بوده است.
ضریب اهمیت
از آنجا که در فروردینماه امسال، نرخ تورم نقطه به نقطه و سالانه کالاهای غیرخوراکی و خدمات بالاتر از کالاهای خوراکی بوده، دهکهای بالاتر که هزینه بیشتری برای این کالاها میکنند، شاهد نرخ تورم بیشتری بودهاند.
۲۲۰