یزد

آیین‌ها و غذاهای سنتی ابرکوه ثبت ملی شد

حمید مشتاقیان در گفتگو با خبرنگار فارس در ابرکوه، ضمن اعلام خبر فوق، اظهار کرد: روش پخت شیرینی چنگال سین ابرقوئی، روش پخت خورشت صغری خانم (قیمه سبزی) و اجرای مراسم سر سفره ای به تاریخ اول آذر 1400 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.

رئیس اداره میراث و سرپرست پایگاه پژوهشی بافت تاریخی، پیرامون مراسم سر سفره ای، اظهار کرد: سفره پنبه ای یا سفره خمیر که در گذشته یکی از اقلام جهیزیه عروس بوده، پس از بافته شدن توسط مادر عروس، با آداب‌ و رسوم خاصی طی یک مراسم تحت عنوان «سر سفره‌ای» با حضور خانواده داماد و همسایه‌ها، از دار جدا می‌شده است.

مشتاقیان خاطرنشان کرد: میهمانان در مراسم سرسفره ای، سفره مورد نظر را آستر کرده و با هدایایی که همراه با خود آورده بودند، آن را به مادر عروس تقدیم می‌کردند. مادر عروس در شب عروسی نانی پخته و در آن سفره قرار می داد تا برکت سال عروس و داماد باشد.

وی اثر ثبتی دیگر را شیوه تهیه شیرینی چنگال سین عنوان کرد و گفت: «چنگال سیَن» اصلی‎‎ترین شیرینی نوروزی ابرکوه در قدیم‌الایام بوده است که با گذر زمان هرگز فراموش نشده و هنوز هم در آستانه نوروز بانوان زیادی اقدام به تهیه آن می‌کنند.

این مسئول تصریح کرد: شیرینی مذکور که با آب، شیره انگور (ماده شیرین‎‎کننده اصلی شیرینی‎های قدیم)، زعفران، گلاب، ارده، گردو و پسته تهیه می‌شود بسیار مقوی بوده و تقویت عمومی بدن، رفع ضعف و بی‎حالی، انرژی‌زا، اشتهاآور و تأثیر جلوگیری از بیماری‏‏های مفصلی و آرتروز از جمله خواص آن است.

مشتاقیان از نحوه طبخ خورشت صغری خانم یا قیمه سبزی سبزی به عنوان سومین اثر ثبتی شهرستان یاد کرد و ادامه داد: این خورشت از جمله غذاهای بسیار خوشمزه و قابل توجه در محله اردی شهر مهردشت واقع در بخش بهمن شهرستان ابرکوه است که بیشتر در مراسمات عزاداری و عروسی طبخ و در بین میهمانان توزیع می شده است.

انتهای پیام/ف/ی


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا