فارس

مدیرکل فرهنگ و ارشاد فارس در اختتامیه جشنواره نمایش: ادبیات بومی دستمایه متون نمایشی باشد

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، دفتر انجمن هنرهای نمایشی استان فارس پس از اعلام آراء گروه داوران بازبین و اعلام اسامی آثار راه یافته به جشنواره، شوری دیگر یافته بود.

با تلاش دبیرخانه جشنواره سی و دومین تئاتر استانی، پس از اجرای ۹ اثر راه پیدا کرده در روزهای ۴ تا ۶ آذرماه سال جاری، ایین پایانی جشنواره شامگاه گذشته، با حضور معاون اجرایی هنرهای نمایشی تهران، مدیر هماهنگی جشنواره‌ هنرهای نمایشی همچنین اداره کل هنرهای نمایشی تهران، مسؤولان و هنرمندان فارس برگزار شد.

صابر سهرابی مدیرکل فرهنگ و ارشاد فارس در این مراسم بیان کرد: سی و دومین جشنواره تئاتر با وجود شرایط سخت پیش رو است، می‌خواستیم در فضای دیگر با حضور مدعوین و مردم عزیز برگزار شود و تمام تلاش تیم اجرایی استان هم برگزاری با حضور مدعوین بود، اما با پیروی از ستاد کرونا، برگزاری حضوری مراسم امکان پذیر نیست.

وی اظهار کرد: از زمانی که بشر اندیشه را مبنای آینده نگری خود کرده است، روایت داستان با او خو گرفته و عجین شده است؛ حکایت‌ها و قصه‌هایی که بشر برای آیندگان به یادگار می‌گذارد همه درس‌هایی ژرف برای ساختن آینده‌ای روشن خواهد بود.

سهرابی افزود: تغییر و تغیر در ساخت و پرداختِ حکایت‌ها و داستان‌ها که گاه از تجربه‌ها و بر اساس زندگی روزانه مردم تهیه می‌شود، همیشه در زوایای دیگری از روایت تغییر پذیر می‌شود.

این مسؤول اظهار داشت: آن‌گاه که حکایت مربوط به مکانی است و روایت در مکانی دیگر تفسیر و بیان می‌شود، نشانه‌های بومی شدن را به تماشا خواهد گذاشت.

سهرابی با بیان اینکه خیال انگیزی در بیان تجربه ها، کار را زیباتر و تاثیرگزارتر می‌کند، گفت: هنرمندانی که سرشار از ذوق انسانی می‌توانند با بیرون کشیدن متن‌ها و بازی اندیشه و بدن، آن‌ را برای نسل‌های آینده نمایان تر جلوه دهند.

وی با اشاره به وجوه هنر نمایش افزود: نمایش این گونه تجربه‌های زیستن را در ابعاد مختلف خود به جریان بزرگ سیال ذهن سپرده و آن‌گاه با حضور مردمی از جنس تجربه و حس زیبای بازیگری تاثیرگزارتر خواهد کرد به همین جهت می‌توانیم نمایش را همزاد بشر عقل‌گرا بخوانیم حال نشان این عقلانیت اگر همسویی بیشتری با ادبیات و فرهنگ ایران زمین داشته باشد رنگ ایران به خود گرفته و تا اوج قله‌های افتخار، افتخار خواهد گرفت.

سهرابی در خصوص اجرای نمایش‌ با مضامین ایرانی بیان کرد: اگر بخواهیم در گیر و دار تجربه‌ اصیل نمایش ایرانی گام برداریم، نباید از آثار فاخر و ارزشمند ادبیات ایرانمان غافل بمانیم، دستمایه‌هایی اصیل و ارزشمند که ایران در نمادهای فرهنگی و در کنار همه داشته‌هایش میبایست بدان فخر داشته باشیم که تنها ادبیات است که در قله‌های فرهنگ معنوی استوار ایستاده و خوش درخشیده است‌.

وی ادامه داد: غفلت و ساده انگاری ادبیات و فرهنگی که در کنار ما برای ارائه به نسل آینده باقی است، مسیر دانش ما را تغییر داده و می‌تواند تاثیر علم و اندیشه ایرانی را کمرنگ‌تر کند و اگر با جدیت به آن پرداخت نشود دیری نخواهد گذشت که آن‌ را به همراه خاطراتمان‌ به دست فراموشی خواهیم سپرد.

این مسؤول خاطرنشان کرد: داستان‌های ملی و حماسی و همچنین حکایت و امثال گونه‌های که نشان از تمدنی غریب و فرهنگی متعالی دارند نباید در لابلای برگ‌های کتاب در سکوت بماند.

سهرابی ضمن تاکید بر استفاده از آثار ادبی در متون نمایشی گفت: زیباترین و با ارزش‌ترین میراث بشر امروزی و فخر آن برای ایرانیان است، تازگی و نو شدن را هزاران سال است به همراه دارند، غزلیات حافظ، غزلیات سعدی، هر زمان بعد از ۸۰۰ سال که می‌خوانیم رنگ و بویی تازه دارد و امروزی است چرا از این منابع غنی در متون نمایشی استفاده نکنیم؟ ادبیات حماسی، تعلیمی، غنایی و مذهبی هر کدام سرشار از متن‌هایی جذاب و درخور اندیشیدن و برای زمانه امروز معرفی کردن است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد فارس گفت: امسال هنرمندان فاخر از پیر و جوان دست به دست هم دادند تا در کنار هم آثار ارزنده‌ای را ارائه و در هر چه با شکوه‌تر برگزار کردن جشنواره ما را یاری نمایند.

بگذارید تاتر فارس نفس بکشد

پس از آن نوید جعفری، نائب رئیس انجمن هنرهای نمایشی فارس به نمایندگی از هنرمندان تئاتر فارس، به قرائت بیانه انجمن نمایش پرداخت که در ادامه می‌آید:

یا حق

هنرمندان ارجمند، خانم‌ها و آقایان؛ در پاییز هزار رنگ شیراز جنت طراز سلام ما را پذیرا باشید.

دو سال اخیر همه دوار رنج و محنت‌های بسیاری شدیم و عزیزان بسیاری را از دست دادیم که همچنان داغ و یادشان زنده است. در دوران منحوس کرونا هنرمندان تئاتر علاوه بر تحمل مشکلات عمومی که همه مردم با آن دست به گریبان بوده‌اند، غم‌های متعددی را با همه دشواری‌ها تاب آورده‌اند و با این‌همه اجازه ندادند چراغ صحنه و نخ اتصال هنر و مخاطبان گسسته شود.

 اجراهای متعدد تئاتر خیابانی با موضوعات مدافعان سلامت، دفاع مقدس، فرهنگ شهروندی و کتاب خوانی و…. اجراهای مجازی بر بستر فضای مجازی و شرمت گروه‌های فعال استان فارس در جشنواره‌های تئاتر ملی و بین المللی گواه عزم راسخ هنرمندان عاشق تئاتر در راه فرهنگ و هنر ایران اسلامی است.

در حالی که حمایتی در خور و شایسته از ایشان به عمل نیامده است با اینکه هنر تئاتر همواره دین خود را در همه مقاطع و تحولات اجتماعی ادا کرده است همچنان هنرمندان خصوصا اهالی تئاتر در سراسر کشور و خصوصا شهرستان‌ها از اولین حقوق خود محروم هستند.

در طی این دوران سیاه کرونا شاید تنها انجمنی که همچنان به وظایف همیشگی خود، طی سه دهه اخیر بهترین تعامل سازنده را با متولیان فرهنگ و هنر داشته است، متاسفانه همواره برای دسترسی به ساده ترین خواسته های معقول خود در تنگناهای شدید قرار گرفته است.

نبود بودجه از یک سو، تعطیلی پی در پی سالن‌ها، مشکلات معیشتی از سوی دیگر و نبود امکانات زیربنایی همانند سالنی برای اجرا از سوی دیگر  هنرمندان تئاتر فارس را همچنان می‌آزارد.

در حالی که تماشاخانه استاد سپاسدار به دلیل مشکلات ایمنی تعطیل می‌شود، از سرنوشت تالار مرکزی خبری در دست نیست و مجموعه تئاتر شهر شیراز قدیمی‌ترین بنای تاریخی تئاتر در فارس و کشور در محاصره معتادان متجاهر و بازار فروش اشیاء مسروقه و استعمال علنی مواد مخدر قرار دارد.

در این حالی که اکثر شهرستانهای فارس از شمال تا جنوب با کمبود سالن های مناسب اجرا مواجهه هستند به ناگهان با ابلاغیه ای قدیمی از تهران می رسد که همین اندک سالن های که اکثرا از امکانات اولیه هم بی بهره هستند قرار است به بخش خصوصی، شرکت هایی که عملا نسبتی به هنر ندارند واگذار شود تا هنرمند بی چیز ما ، بی خانه هم شود.

در عجیب ترین اتفاق ممکن حتی تماشاخانه استاد هودی واقع در بوستان آزادی که طی ۵ دهه اخیر طی یک تفاهم نامه به عنوان وقف و استفاده رایگان هنرمندان تئاتر به ما داده شده است هم سر از فهرست مازاد و مزایده در می آورد و این تنها صدای ماست که شنیده نمی شود.

با همه مشکلات باید در غم خانه بسوزیم و بسازیم دم برنیاوریم، باید از همه توان از هر طریقی از راه خواهش و گفتگو و‌ پیگیری وارد شویم و باز به سر خط و نقطه آغاز برگردیم که گویا هیچ پاسخی نیست و تاسف بار تر آنکه حتی وعده‌ها هم به آسانی فراموش می‌شود تا باز ما سوگوار از دست دادن سالنی شویم که خانه ۵۰ ساله تئاتر این دیار است.

متولیان فرهنگ و هنر این صدای رسای هنرمندان تئاتر استانی است که در همه این سال‌ها در چارچوب قوانین کشور فعالیت کرده اند، با هر قول شفاهی و بی هیچ دستخطی دست به تولید و اجرا زده اند.

همواره در کنار شما بی هیچ چشمداشت و کمکی ایستاده اند تا چراغ فرهنگ و هنر خاموش نشود و امروز تنها یک خواسته از شما دارند که ما را خانه خراب نکنید.

بگذارید تئاتر نفس بکشد، بگذارید تنها سالن های باقی مانده تئاتر در استان همچنان شاهد اجرای تئاتر و مملو از نفس مخاطبان باشد. شما را به خدا و عملکرد شما را به قضاوت تاریخ می سپاریم که تنها نام نیک است که باقی می ماند. بگذارید با همان دستان خالی ، سقفی برای فعالیت داشته باشیم.

به گزارش فارس، در پایان مراسم، نمایش ۱۲،۳۵ به نویسندگی و کارگردانی امیر نصیری و تئاتر هملت بیژنی به کارگردانی آژمان بیژنی‌نسب و نویسندگی یوسف شکوهی، به عنوان آثار راه یافته به جشنواره تئاتر فجر معرفی شدند.

انتهای پیام/س


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا