کشت آلوئهورا با بازدهی زیاد و آببری کم، راه حلی برای این روزهای خشک اصفهان

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، احمدرضا رئیسزاده مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان اظهار داشت: آلوئهورا گیاه دارویی چند ساله از گروه گیاهان گوشتی و کاکتوسهاست که در مناطق گرمسیری در فضای باز و در مناطقی همچون استان اصفهان در گلخانه کشت میشود.
وی افزود: آلوئهورا به کمآبی و خشکی بسیار و به شوری تا حدی مقاوم و نیاز آن به کود و تغذیه بسیار کم است؛ علاوه بر این، نیاز آبی گلخانههای آلوئهورا حدود یک چهارم نیاز آبی گلخانههای سبزی و صیفی است و به عنوان مثال هر هکتار گلخانه آن، سالیانه حدود ۲ هزار و ۵۰۰ متر مکعب آب نیاز دارد.
رئیسزاده با بیان اینکه آلوئهورا نسبت به سایر گیاهان گلخانهای، کمتر دچار آفت و بیماری میشود گفت: پرورش این گیاه نیاز به گلخانههای مجهز و پرهزینه، دانش فنی بالا و سرمایهگذاری زیادی ندارد؛ ضمن اینکه آلوئهورا قابلیت فرآوری و صادرات هم دارد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در خصوص روشهای تکثیر این گیاه هم بیان کرد: روش ازدیاد و تکثیر این گیاه بسیار آسان و از طریق پیجوش و عمر مفید آن به طور متوسط ۵ سال بعد از کشت است؛ شرط توسعه کشت آلوئهورا، ایجاد امکان فرآوری محصول است.
وی وسعت زیرکشت آلوئهورا در فضای باز استانهای جنوبی کشور را بیش از ۲ هزار هکتار و در گلخانههای کشور حدود ۱۵۰ هکتار اعلام و اضافه کرد: استان اصفهان هم ۱۵ هکتار گلخانه چوبی و فلزی آلوئهورا دارد که بیش از ۳۰ بهرهبردار در آنها مشغول کشت و پرورش این گیاه دارویی هستند، بازدهی این گیاه، ۲۰۰ تا ۳۵۰ تن در هکتار و مجموع تولید استان اصفهان حدود ۴ هزار تن برگ تر است.
رئیسزاده تصریح کرد: با توجه به استمرار خشکسالی و نیاز کمآبی آلوئهورا، همچنین کاربردهای مختلف آن، میتوان با راهاندازی کارخانههای فرآوری برای توسعه کشت، نیز اقدام کرد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: به تازگی اولین کارخانه فرآوری آلوئهورای استان، در شهرستان مبارکه راهاندازی شده که سالیانه به بیش از ۳۰ هزار تن برگ آلوئهورا نیاز دارد؛ برای تامین این نیاز باید وسعت گلخانههای پرورش این گیاه دارویی در استان به حدود ۱۰۰ هکتار برسد.
خامفروشی آلوئهورا در سایه نبود صنایع تبدیلی
مختاری، یکی از گلخانهداران آلوئهورا در شهرستان مبارکه گفت: دانش آموخته رشته مهندسی کشاورزی هستم و در جستجوی کار، از پنج سال پیش، به کشت آلوئهورا روی آوردم؛ اوایل اطلاعات صحیح و کاملی درباره این گیاه نداشتم، اما با وجود سختیها کار را ادامه دادم.
وی افزود: همراه با همسرم هزار متر مربع گلخانه دایر و آلوئهورا کشت کردهایم که سالیانه ۳۰ تا ۴۰ تن محصول دارد و آن را به صورت خام به عطاریها میفروشیم.
مختاری، خامفروشی، هزینه بالای راهاندازی گلخانه و اجاره زمین، قیمت کم محصول و خشکسالی را از مشکلات جدی گلخانهداران دانست و گفت: مشکل فروش و کاهش تقاضای آلوئهورا باعث شد بسیاری در شهرستان مبارکه گلخانههای خود را جمع کنند.
این پرورش دهنده آلوئهورا اظهار کرد: راهاندازی صنایع تبدیلی هزینههای زیادی میطلبد و در توان تولیدکنندگان خرد نیست؛ اگر سرمایهگذاران کلان وارد میدان شوند و به عنوان مثال برای فرآوری صنعتی آلوئهورا اقدام کنند میتوان کشت این محصول به صرفه را رونق داد.
وی گفت: با تلاش فراوان توانستهام در اصفهان و سایر استانها برای محصول خود مشتری پیدا کنم، اما خامفروشی چندان سودآور نیست.
راهاندازی نخستین واحد صنعتی فرآوری آلوئهورا
کسری بابایی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مبارکه گفت: کارخانه فرآوری آلوئهورا با وسعت ۲ هزار و ۶۰۰ متر مربع به تازگی در شهرک صنایع غذایی مبارکه کار خود را آغاز کرده است.
او با اشاره به اینکه این کارخانه زمینه اشتغال زنان سرپرست خانوار و افراد بومی شهرستان را فراهم کرده است گفت: در این واحد صنعتی، آلوئهورا از گلخانهدار با قیمت روز خریداری و با کیفیت و به صورت پاستوریزه فرآوری میشود.
بابایی عملکرد فعلی کارخانه را تولید روزانه ۳۵۰ تن فرآورده ژل تصفیه شده اعلام کرد و افزود: ظرفیت واقعی تولید روزانه این کارخانه حدود ۱۰ تن محصول با فرآوری ۲۵ تن برگ تر آلوئهوراست.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مبارکه با اشاره به کاربرد آلوئهورا در سه بخش غذایی، آرایشی و داروسازی ادامه داد: در چشمانداز ۱۰ ساله کارخانه، فرآوری آلوئهورا، ژل تصفیه شده آن و انواع عصارههای استخراج شده از منابع گیاهی پیشبینی شده است.
وی توسعه کشت آلوئهورا و گسترش فعالیت این کارخانه را در اشتغالزایی و ارزآوری مؤثر دانست و اظهار کرد: رهایی از خامفروشی و تبدیل ثروت و ظرفیت عظیم گیاه دارویی آلوئهورا به فرآوردههای مختلف غذایی، دارویی، صنعتی، ایجاد اشتغال و سودآوری را برای منطقه به ارمغان میآورد.
بابایی مجموع تولیدات گلخانهای این شهرستان را در شرایط عادی حدود ۶۴ هزار تن برآورد و تاکید کرد: جایگزینی محصولات کمآببر و مقاوم به خشکسالی از مهمترین اولویتهای بخش کشاورزی است، تولید آلوئهورا با توجه به ویژگیهای خاص آن به ویژه نیاز آبی کم، میتواند انتخابی مطمئن در طرح تغییر الگوی کشت، باشد با این شرط که همراه با توسعه گلخانهها، جهاد کشاورزی و سرمایهگذاران هم همت و صنایع تبدیلی راهاندازی کنند تا این محصول با ارزش افزوده روانه بازار شود.
انتهای پیام/۶۳۰۷۷/ج/